China reia constructia de centrale nucleare

Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat
China reia constructia de centrale nucleare

La mai mult de un an si jumatate dupa accidentul din Japonia, de la Fukushima, China va autoriza constructia ‘unui numar mic’ de noi centrale nucleare, insa numai in zonele de coasta si nu in interiorul tarii cum se stabilise initial, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Guvernul a decis miercuri sa ‘reia intr-un mod stabil si ordonat constructia’ de noi centrale, potrivit unui comunicat postat pe site-ul sau. Cabinetul de ministri a adaugat insa ca, ‘in cadrul acestui plan pe perioada 2011-2015, doar un numar mic de proiecte privind constructia de noi centrale nucleare va fi aprobat dupa consultari ample’, in timp ce ‘proiecte de centrale in interiorul tarii nu vor fi aprobate’ in aceasta perioada.

Potrivit presei chineze, trei proiecte de centrale in provinciile Hunan, Jiangxi (sud) si Hubei (centru), care au fost deja aprobate de guvern in 2008 si a caror constructie a inceput, vor fi suspendate cel putin trei ani.

Guvernul a precizat intre altele ca toate reactoarele noi ‘trebuie sa fie conforme cu standardele de siguranta de ultima generatie’ ale reactoarelor EPR ale companiei franceze Areva sau AP1000 ale companiei americane Westinghouse.

Desi China este tara care construieste cele mai multe centrale nucleare, atomul nu reprezinta in prezent decat putin peste 1% din ‘sursele sale de energie’, pe primul loc aflandu-se carbunele (70%), urmat de energia hidroelectrica (15%).

In total, 15 reactoare care produc energie electrica functioneaza in prezent in China, toate situate in zona de coasta in patru localitati, Qinshan (provincia Zhejiang, est), Tianwan (Jiangsu, est), Daya Bay si Ling’ao (Guangdong, sud). Un reactor experimental se afla de asemenea la Beijing.

In plus, 27 de reactoare sunt in prezent in constructie in regiunile de coasta, potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *