China sustine ca si-a atins tinta de reducere a emisiilor de CO2

0
491
China sustine ca si-a atins tinta de reducere a emisiilor de CO2
China sustine ca si-a atins tinta de reducere a emisiilor de CO2

China sustine ca si-a indeplinit obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru perioada 2006-2010, cu 10% fata de cei cinci ani anteriori, a declarat Xie Zhenhua, director adjunct al Comisiei de dezvoltare nationala si reforma, inainte de a pleca, in fruntea unei puternice delegatii guvernamentale, in Mexic, pentru a participa la Conferinta internationala asupra climatului de la Cancun, relateaza Xinhua si AFP.

Ameliorarea eficientei energetice i-a permis Chinei sa economiseasca echivalentul a 490 de milioane de tone de carbon intre 2006 si 2009 si sa emita cu 1,13 miliarde de tone de CO2 mai putin, sustine publicatia Cotidianul Poporului, adaugand ca aceasta da Chinei „imaginea unei mari tari responsabile”.
China a recunoscut saptamana trecuta ca a devenit primul emitator mondial de gaze cu efect de sera, depasind SUA, chiar daca emisiile sale pe cap de locuitor raman inca sub nivelul statelor bogate.
Incepand din 7 decembrie, negociatorilor de la Cancun li se vor alatura ministrii mediului si energiei din tarile lor. Reuniunea este vazuta drept ultima sansa pentru a se reface increderea fata de lungul si complexul proces de negociere lansat de ONU acum 18 ani pentru a gasi un raspuns la provocarea schimbarilor climatice.
Par a fi posibile unele progrese cu privire la dosare precum lupta impotriva deforestarii sau crearea unui Fond verde, prin care trebuie sa treaca o parte din cele 100 de miliarde de dolari pe an promise pana in 2020 celor mai sarace tari.
Conferinta de la Cancun „trebuie sa ne permita sa obtinem aceste progrese, altfel procesul Natiunilor Unite privind schimbarile climatice risca sa-si piarda interesul”, a avertizat luni comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard.
Amanarea actiunii „ar putea implica un cost astronomic pentru generatiile viitoare”, a apreciat mexicanul Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1995, citat de agentia spaniola de presa EFE. „Nu ne putem permite sa mai asteptam zece ani”, a subliniat Molina, expert in compusi care provoaca incalzirea globala.
Succesul atarna de atitudinea SUA si China
Pozitiile exprimate de Washington si Beijing in lupta impotriva schimbarilor climatice s-au apropiat, a asigurat, la inceputul saptamanii, negociatorul american Jonathan Pershing, potrivit caruia niciun succes nu este posibil la Cancun fara un acord intre SUA si China.
„Am cheltuit multa energie in ultima luna lucrand asupra punctelor noastre de dezacord si incercand sa le rezolvam. Am sentimentul ca am progresat”, a declarat Pershing, in prima zi a Conferintei.
China si SUA sunt principalii doi emitenti de CO2 ai planetei (aproape 40% din total), potrivit AFP. Acesti doi actori majori ai negocierilor privind schimbarile climatice au parasit ultima reuniune pregatitoare de la Tianjin, in octombrie, acuzandu-se reciproc de blocarea negocierilor.
Potrivit negociatorului american, se vor putea inregistra progrese cu privire la controlul actiunilor si angajamentelor luate in materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES).
Pozitia SUA la aceste negocieri este delicata, adauga AFP. Presedintele american Barack Obama, care a afisat un obiectiv de reducere cu 17% a emisiilor de GES pana in 2020, in raport cu 2005, nu a reusit sa faca sa fie votata o lege in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.