Cererea mondială de ţiţei va atinge o medie record anul acesta
Chinezii au ajuns sa caute petrol in toate colturile planetei

Grupul chinez Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp), care se confrunta cu scaderea rezervelor de petrol, este aproape de achizitionarea unui zacamant de titei in Nigeria, de la firma franceza Total SA, pentru aproximativ 2,4 miliarde de dolari, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

Compania chineza a semnat deja un acord preliminar pentru cumpararea zacamantului de Nigeria, sustin sursele.

”Suntem incantati de potentiala achizitie pe segmentul upstream din Nigeria deoarece ar putea ajuta Sinopec sa-si majoreze rezervele si sa-si imbunatateasca marjele de profit datorita pretului ridicat al titeiului pe termen lung”, a declarat Gordon Kwan, analist la Mirae Asset Securities Ltd in Hong Kong.

Total SA, a treia mare companie petroliera din Europa, va renunta in perioada 2012-2014 la active in valoare de 15-20 miliarde de dolari, pentru a-si imbunatati situatia financiara si a avea mai mult numerar pentru explorarea zacamintelor de gaze naturale si titei. Miercuri, un purtator de cuvant al companiei franceze a refuzat sa comenteze informatiile privind tranzactia cu Sinopec.

In ultimii ani, China, a carei crestere economica sustinuta are nevoie de materii prime enorme, a investit masiv in active din domeniul mineritului si petrolului din America si Africa. Tari precum Brazilia (important producator de petrol), Peru (care dispune de importante rezerve de minereu) si Argentina (producatoare de petrol si soia) au devenit tinta investitiilor straine ale Chinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here