Chinezii vor avea o lege si un Minister al Energiei

0
364

Prima versiune a Legii energiei, lege care vizeaza politici energetice eco-friendly si mecanisme de piata pentru fixarea preturilor, a fost data publicitatii ieri in China, informeaza site-ul World Business Council for Sustainable Development, o asociatie internationala care se ocupa cu afacerile si dezvoltarea durabila.

Legea isi propune sa construiasca si sa asigure o rezerva energetica stabila, economica, curata si sustenabila, sa creasca eficienta si sa garanteze securitatea energetica.

Pretul energiei va fi determinat prin actiunea mecanismelor de piata, dar controlul guvernamental va fi mentinut. Monopolul chinez poate sa duca astfel la o accelerare a inflatiei care a atins deja, in aceasta tara, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Guvernul chinez va adopta si politici fiscale ce vor incuraja dezvoltarea si folosirea energiei regenerabile, economisirea acesteia, cat si importul de tehnologii. De asemenea, va fi imbunatatit modul de taxare a resurselor energetice, iar taxele care vor fi percepute pentru consum vor fi extinse. In acest fel, va fi ajustat consumul energetic si promovata eficienta.

Legea a fost publicata pe site-ul Office of National Energy Leading Group. Institutia asteapta reactii din partea publicului. Office of National Energy Leading Group a fost infiintata in 2005 si este condusa de Ma Kai, directorul Comisiei Nationale de Dezvoltare si Reforma, agentia de stat pentru planificarea economiei care controleaza principalele probleme energetice.

Aceasta institutie s-ar putea transforma intr-un Minister al Energiei incepand din luna martie 2008. (Mihaela Pavnutescu)

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.