Incalzirea globala incinge natiunile la Bali

La Bali, reprezentanti ai peste 190 de natiuni se … Specialistii au spus ca incalzirea globala poate fi tinuta in frau daca emisiile gazelor de sera vor fi injumatatite pana in 2050.

Un militant Greenpeace, deghizat in urs polar, tinea, ieri, strans in brate un termometru gigant, in fata cladirii in care, timp de 12 zile, se va desfasura cea mai importanta conferinta internationala pe probleme de mediu.

Peste 190 de natiuni s-au intalnit ieri la Bali, Indonezia, pentru a purta negocieri legate de semnarea unui nou tratat ce va urma Protocolului de la Kyoto, prin care 36 de tari puternic industrializate sunt constranse sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2012.

Dupa un an in care au avut loc discutii aprinse asupra modului in care pot fi preintampinate modificarile climaterice, peste 15.000 de delegati internationali se afla, de ieri, la Bali, pentru a purta dezbateri asupra unui acord climatic care presupune, in principal, reducerea gazelor de sera.

Conferinta asupra mediului de la Bali se desfasoara sub egida Organizatiei Natiunilor Unite, iar misiunea participantilor este de a gasi, pana in data de 14 decembrie, formula magica care va permite ca toate statele lumii, inclusiv China si Statele Unite ale Americii, -sa-si exprime acordul cu privire la reducerea gazelor cu efect de sera.

„Primul lucru pe care trebuie sa-l faca statele bogate este sa-si faca ordine, mai intai, in ograda proprie si sa fie primele care vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera”, a declarat, pentru Agentia Reuters, Rajendra Pachauri, presedintele Grupului interguvernamental de experti in climatologie, care a primit in acest an Premiul Nobel pentru Pace.

Indonezia, in pericol

Marea problema de la Bali este ca niciuna dintre tarile reprezentate la conferinta nu doreste sa faca eforturi vizibile pentru a-si reduce emisiile de gaze poluante. Si totusi, specialistii repeta ca timpul se scurge deja de mult in defavoarea statelor care au inceput sa resimta din plin efectele incalzirii globale. Secretarul ONU pe probleme de mediu, Yvo de Boer, a declarat, in prima zi a conferintei de la Bali, ca efectele negative ale incalzirii globale sunt deja vizibile si numeroase.

El a reamintit pericolul care planeaza asupra Indoneziei, arhipelag care, din cauza cresterii apelor oceanului, ar putea sa piarda 2.000 de insule. A adus apoi in discutie seceta prelungita care face ravagii, din ce in ce mai des, pe tot globul, cat si topirea calotei glaciare, dovedita deja de oamenii de stiinta.

Uniunea Europeana si-a luat angajamentul sa-si re-duca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in anul 2020 in raport cu anul 1990 si sustine ca toate statele lumii trebuie sa ia in serios ceea ce se intampla la Bali. „Avem nevoie de angajamente ferme la Bali”, a declarat Arthur Runge-Metzger, seful delegatiei UE.

Partizanii Protocolului de la Kyoto au acum si sustinerea Australiei, care s-a alaturat, si ea, statelor care lupta pentru salvarea mediului, constituind, astfel, o surpriza pentru SUA, ultima tara puternic industrializata care nu a fost constransa sa-si reduca emisiile cu gaze poluante. Totusi, americanii s-au aratat dispusi sa ia in calcul noile reglementari ce vor fi adoptate in cele 12 zile de negocieri care se desfasoara la Bali.

Ratificare istorica pentru Australia

Proaspatul premier al Australiei, Kevin Rudd, a anuntat ca a ratificat protocolul de la Kyoto ieri, chiar in ziua depunerii juramantului de investitura. „Este primul act oficial al noului guvern australian, care demonstreaza angajamentul guvernului de a se ocupa de problema incalzirii globale”, a declarat Rudd, citat de AFP.

Semnarea protocolului de la Kyoto a fost una dintre promisiunile electorale ale partidului laburist australian, care, in urma alegerilor din noiembrie, a reusit sa puna capat celor 11 ani de dominatie politica a conservatorilor.

Comunitatea oamenilor de stiinta australieni a salutat cu imensa satisfactie momentul istoric al ratificarii. Din acest moment, Statele Unite raman ultima tara dezvoltata
din lume care refuza inca sa se alature efortului global de combatere a incalzirii climatice.

Contradictiile ecologice ale Germaniei

Germania, al saselea mare emitator de gaze cu efect de sera din lume, refuza sistematic impunerea unor limite de viteza pentru so-feri si isi inlocuieste centralele nucleare cu centrale pe carbune. Germania se bucura de o excelenta reputatie in materie de lupta impotriva incalzirii globale si de pionierate legislative in domeniul energiei regenerabile. Ecologistii se plang totusi de refuzul guvernului de a impune limitari de viteza pe autostrazi, decizie care ar duce la reducerea semnificativa a emisiilor de carbon. Totodata, Greenpeace atrage atentia ca Germania nu-si va putea atinge pana in 2020 obiectivul de reducere cu 40% a emisiilor de gaze daca-si va duce pana la capat proiectul de constructie a 24 de centrale pe carbune. Germania intentioneaza sa renunte complet la energia nucleara, iar sase dintre centralele pe carbune sunt deja in constructie.

Guvernul indian rezista presiunilor

Tarile puternic industrializate, precum Germania, Marea Britanie si alte membre UE, intentioneaza sa ceara Chinei si mai ales Indiei sa-si ia angajamentul de a reduce semnificativ emisiile de gaze, in conditiile in care cele doua tari figureaza astazi in topul celor mai mari poluatori ai lumii. Guvernul de la New Delhi se va opune insa presiunilor, avand ca argument incalcarile repetate ale acordurilor deja existente din partea tarilor dezvoltate.

„Care mai este credibilitatea unei asemenea solicitari din partea tarilor bogate, din moment ce ele insele si-au incalcat atat de evident propriile angajamente”, declara ieri un inalt oficial indian.
Pentru a ajunge la un compromis, India a propus ca alternativa un angajament prin care sa se asigure ca emisiile sale pe cap de locuitor nu le vor depasi pe cele din tarile dezvoltate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *