Cu totii stim ca unele alimente sunt mai bogate in calorii decat altele. De cele mai multe ori, cautam chiar bombele calorice, la gandul ca ne vor da mai multa energie, dar unele dintre ele ar putea sa aiba efectul invers.
Ceea ce este mai grav este ca ai putea consuma aceste alimente crezand ca iti vor oferi mai multa energie, se arata intr-un articol publicat pe site-ul „Daily Health Post“.
Bauturile energizante
Bauturile energizante au efectul scontat, dar pentru scurt timp. Dupa ce acest efect dispare, te vei simti epuizat.
Un mic dejun bogat in zahar
Zaharul si faina alba au acest neplacut efect: te lasa lipsit de energie. Exista insa multe persoane care prefera sa inceapa ziua consumand „ceva dulce“ sau alegand marca de cereale care contine zahar din belsug, asta in cazul in care consuma micul dejun. Atunci cand consumi mult zahar, nivelul de glucoza din sange creste, iar creierul opreste productia de orexina, o substanta care te mentine „treaz“.
Alimentele grase si prajite
Mesele bogate in grasimi, precum cele care contin alimente prajite, nu ajuta deloc la functionarea creierului. Studiile au aratat ca astfel de produse alimentare pot provoca oboseala pe termen scurt, iar pe termen lung au un efect nefast asupra performantei cognitive. Este valabil mai ales pentru acele preparate care contin multe grasimi si putini carbohidrati ori pentru un regim alimentar bogat atat in grasimi saturate, cat si in carbohidrati rafinati, precum prajiturile, cartofii prajiti sau chips-urile.
Vinul rosu si alcoolul
Exista un motiv pentru care se recomanda un pahar de vin inainte de culcare pentru persoanele care au probleme cu somnul – alcoolul adesea provoaca senzatia de oboseala. Mai multe bauturi te vor face sa petreci mai mult timp dormind profund si mai putin in etapa somnului REM (n.r.: rapid eye movement), caracterizat de schimbari fiziologice precum relaxarea muschilor sau accelerarea ritmului respirator. Etapele somnului REM sunt necesare pentru imbunatatirea memoriei in ziua urmatoare si te ajuta sa te simti odihnit.
Alimente cu un un continut redus de fier
Anemia feripriva, caracterizata prin existenta unei deficiente de fier, este una dintre principalele cauze ale oboselii, mai ales in randul femeilor. Desi exista mai multe cauze ale anemiei, consumul de alimente cu un continut redus de fier se numara printre cele mai raspandite. Asadar, incearca sa consumi legume cu frunze verzi, precum spanacul si, ocazional, poti introduce in dieta carnea de pui, de peste sau carnea rosie.