Exista flori care pot fi gatite, ori uscate in ceaiuri, adaugate in salate sau omlete, ce au multiple beneficii pentru organism, datorita continutului de minerale. De asemenea, florile comestibile au un continut ridicat de vitamine si enzime.
In acest sens amintim de trandafir, cunoscut pentru folosirea sa in diverse dulceturi si siropuri, care contine vitaminele A, B, C, D si E, zinc, potasiu, acizi organici, tanini, calciu, fier. Musetelul contine vitamina C, are proprietati antiseptice si relaxante, protejeaza pielea, calmeaza colicii, indeparteaza durerile de dinti si poate fi folosit in diverse salate.
Florile de salcam pot fi folosite ca atare sau in salate si sunt recomandate pentru calmarea migrenelor si in tratarea afectiunilor digestive. Ceaiul din flori de salcam ajuta la tratarea durerilor in gat. Un alt exemplu se refera la panselute, care contin vitaminele A si C, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Datorita aromei usor mentolate, pot fi folosite in salate, dar si la ornarea prajiturilor. Florile de dovleac au un bogat continut de vitamina A, sunt diuretice si calmante, fiind digerabile atunci cand nu sunt gatite cu grasimi.