Pesticidele, inamicul ascuns din alimente

Risc de cancer din cauza pesticidelor contrafacute
Pesticidele, inamicul ascuns din alimente
Pesticidele, inamicul ascuns din alimente

Recent, o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, condusa de Michel Merrill, a efectuat o analiza privind folosirea pesticidelor de tipul DDT, pe diferitele continente si efectele respective.

S-a confirmat faptul ca aceasta substanta este interzisa in numeroase tari, tinand seama de efectele ei nocive. Pe baza interzicerii, marile ferme nu o utilizeaza, iar consumatorii care se aprovizioneaza din asemenea surse autorizate sunt feriti de consecinte, scrie portalul Medvesti.

Cu toate acestea, unele gospodarii private, pentru a se feri de daunatori, recurg la respectivul DDT, obtinand recolte aspectuoase pe care le ofera „din gradina proprie”, sugerand ca aceasta sintagma ar fi o garantie privind caracterul ecologic al produsului.

Gradina proprie nu constituie garantia produsului ecologic, atata vreme cat nu stim cum si-a intretinut culivatorul culturile, cum le-a ferit de daunatori si ce amelioratori ale solului a folosit. Gradina proprie este o sintagma adesea atragatoare, dar totodata poate fi si amagitoare.

Mai grav este insa faptul ca in tari de mare intindere, precum India sau Africa de Sud, insecticidele de tip DDT nu numai ca nu sunt interzise, dar chiar sunt recomandate, fiind apreciate ca singurul mijloc eficace de combatere a malariei.

Pentru a reconfirma efectele nocive ale insecticidelor, cercetatorii californieni au efectuat experiente asupra modului cum se reflecta acestea in evolutia sarcinii la cobai.

S-a constatat ca, la cobaii nascuti din utere aflate sub influenta pesticidelor incidenta diabetului si a obezitatii este foarte ridicata. Cercetatorii au avut grija sa dozeze cantitatea de insecticide la nivelul dozelor primite de cetateanul de rand din India sau Africa de Sud, atunci cand consuma alimente vegetale contaminate.

Studiind acelasi fenomen, specialistii din Hong Kong atrag atentia ca pesticidele ajung in corpul nostru din fructe, fructe de mare, legume, carne si pasari de curte. Consumatorii acestor alimente trebuie sa se asigure ca ele nu sunt afectate de insecticide, pentru a se convinge ca beneficiaza de o hrana sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *