Cine castiga din cresterea cotatiilor internationale ale titeiului si gazelor naturale

Benzinarii anunta rand pe rand cresterea preturilor carburantilor. Petrolul se apropie vertiginos de pragul psihologic de 100 dolari/baril

Cresterea continua a cotatiei internationale a barilului de petrol si a pretului gazului natural are repercusiuni si asupra economiei romanesti, efectele resimtindu-se mai intai la benzinarii si dupa aceea in cresterea preturilor celorlalte produse. Dupa ce saptamana trecuta, Petrom a majorat tarifele cu 6 bani, preturile in benzinariile Lukoil vor creste de astazi tot cu aproximativ 6 bani. Bezinarii particulari estimeaza ca pana la sfarsitul anului majorarea va fi de 15%. Petrolul a urcat la sfarsitul saptamanii cu peste doi dolari, depasind valoarea de 95 de dolari pe baril, pe fondul reducerii masive a stocurilor petroliere ale SUA in apropierea sezonului de iarna, transmite Reuters.

Chiar daca Romania mai dispune de rezerve de petrol pentru inca 15 ani si de gaze pentru 20 de ani in cazul in care se mentine ritmul actual de productie, pretul intern al carburantilor si al gazelor naturale depinde de evolutia cotatiilor de pe pietele externe, pentru ca suntem din ce in ce in mai dependenti de resursele din fostele state ale Uniunii Sovietice.

Singurii castigatori din aceasta ecuatie vor fi producatorii autohtoni de petrol si gaze, deoarece marirea permanenta a preturilor va aduce mai multi bani in conturi in conditiile in care costurile de productie au o tendinta de crestere mai mica. Societatile privilegiate sunt Petrom, care detine monopolul extractiei de titei si jumatate din piata de productie de gaze naturale, si Romgaz Medias, companie detinuta de statul roman, care are controlul asupra celeilalte jumatati.In cazul petrolului, strategia Petrom de stabilire a preturilor la carburanti, realizata imediat dupa ce managementul companiei a fost preluat de austriecii de la OMV, in 2005, prevede ca benzina si motorina vor costa in functie de fluctuatiile de pe pietele externe.

Anul trecut, de exemplu, pretul titeiului a crescut cu 20% fata de 2005, iar in acest an s-au atins recorduri istorice la cotatia barilului de titei. La gaze, 30-40% din consum este asigurat de importurile din Rusia. In schimb, pretul gazelor produse in tara, de catre cei doi mari jucatori, Petrom si Romgaz, se aliniaza treptat la cel de afara, conform intelegerii cu Uniunea Europeana.

Efectele se vor resimti in curand

Pe fondul anuntului ca rezervele de petrol ale SUA au scazut peste asteptari si a deciziei Federal Reserve de a reduce dobanda cheie, pretul barilului de petrol a crescut vertiginos catre pragul psihologic de 100 de dolari. In Romania, efectele se pot resimti dupa doua saptamani. In perspectiva, pe masura ce rezervele interne scad costurile de productie vor creste pentru ca forajele se vor face la adancimi mai mari. Mai mult, in cazul in care explorarile, pentru care Petrom si Romgaz aloca anual 100 milioane de euro, si, respectiv, 60 milioane de euro, nu dau rezultate vor aparea pierderi in acest sector.

In 2007, Petrom a anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale la Torcesti, langa Focsani, al doilea ca importanta dupa 1990, si a unuia de petrol, pe platoul continental al Marii Negre. Ca sa isi mentina productia la un nivel constant sau chiar sa o creasca, cele doua companii isi extind interesul spre alte piete. Dupa ce este prezenta pe piata din Kazakhstan de cativa ani, Petrom a intrat si pe cea ruseasca in 2006 atunci cand a achizitionat o companie, Ring Oil Holding&Trading, care avea concesiuni in 8 perimetre din Rusia. Romgaz tinteste piata din Serbia, fiind tentata sa incheie un parteneriat cu o companie locala, NIS.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *