Ciocolata Zoo – Fara valoare biologica

0
339

CE BEM, CE MINCAM – Contine cinci aditivi alimentari
Din compozitia acestui produs rezulta ca nu este o ciocolata autentica, ingredientele de baza fiind zaharul si margarina.

Ciocolata lapte crema fructe de padure Zoo are in compozitie, dupa cum scrie pe eticheta, „zahar, grasime vegetala hidrogenata, lapte praf normalizat, unt de cacao, zer praf dulce, masa de cacao, lactoza, unt din lapte, pudra naturala de iaurt, pudra naturala de fructe de padure, 0,45%, emulgatori (lecitina de soia E 322 poliricinoleat de poliglicerina E 476), coloranti naturali (beet red E 162, carmin E 120), acidificanti acid lactic E 270, acid citric E 330, aroma natural identica fructe de padure (n.r. – artificiala), vanilina (n.r. – artificiala)”. Producatorul atrage atentia ca „poate contine urma de alune, arahide”.

ANALIZA. Ciocolata analizata este un produs zaharos cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu un exces de zahar cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, are in compozitie si grasimi artificiale de tip hidrogenat, periculoase pentru sistemul cardiovascular si cerebrovascular, dar si pentru celulele nervoase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca produsul contine si surse de lactoza, grasimi animale aterogene si o gama de aditivi alimentari, emulgatori, coloranti, acidifianti, arome artificiale, care ii scad valoarea biologica. Din compozitie reiese ca produsul are o densitate energetica foarte ridicata, peste 400 kcal/ 100 de grame.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, rezulta ca produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, supraponderalilor, suferinzilor de maladii hepatice si renale, cardio si cerebrovasculare, sufernzilor de boli neurodegenerative si cancer, celor cu status proinflamator sistemic. Produsul va fi consumat de diabetici, numai cu avizul medicului curant. Consumatorii cu intoleranta la lactoza si cei cu alergie la alune si arahide vor testa produsul in prealabil.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe e-mail [email protected] Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.