Ciudatenie spaniola: Panouri solare pe… morminte

Pentru ca cimitirul din orasul spaniol Santa Coloma de Gramenet era singurul loc ce indeplinea conditiile pentru captarea energiei solare, fiind intins si expus luminii soarelui, aici au fost instalate nu mai putin de 462 de panouri solare pe… morminte.
panouri solare pe morminte
Acestea produc energia necesara anual pentru 60 de case, fiind felul straniu al comunitatii de a lupta impotriva incalzirii globale.
„Cel mai bun tribut pe care il putem plati stramosilor nostri, indiferent de religie, este de a produce energie „curata” generatiilor urmatoare. Acesta este motivul nostru. Cimitirul adaposteste ramasitele a aproximativ 57.000 de persoane, iar panourile solare instalate acopera in prezent mai putin de 5 procente din suprafata totala. Costul instalarii a fost de 720.000 euro (900.000 dolari)”, spune Esteve Serret, director Conste-Live Energy, compania spaniola ce detine cimitirul si care lucreaza si in domeniul energiei regenerabile.
„La inceput, montarea panourilor solare pe morminte a fost un gand dificil. Sa spunem ca am auzit lucruri de genul: „Sunt nebuni! Cine se cred? Cata lipsa de respect!”. Dar primaria si oficialii cimitirului au condus o campanie de informare a publicului pentru a explica necesitatea proiectului si grija cu care se va desfasura acesta. In final, a functionat.
Nu a existat nici o problema deoarece oamenii ce au mers la cimitir au vazut ca nu s-a schimbat nimic. Instalatia e compatibila cu respectul pentru cei decedati si pentru familiile acestora.
Liderii comunitatii spera ca electricitatea venita de la aceste panouri sa se tripleze in viitor. Desi exista alte patru parcuri solare, cimitirul este cel mai mare”, explica Antoni Fogue, membru al consiliului local, coordonator al proiectului.

Sursa: Ziua

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente