Ciupercile si ceaiul verde ne feresc de cancerul de san

Vom avea ambalaje realizate din... ciuperci?

Iata o veste buna pentru femeile care vor sa mai apeleze la inca un factor care sa le fereasca de aparitia cancerului mamar. In urma unui studiu publicat in Jurnalul International despre Cancer, cercetatorciuperci.jpgii au ajuns la concluzia ca: riscul de aparitie a cancerului de san este mai mic la femeile care mananca cat mai multe ciuperci si beau cat mai mult ceai verde.

2000 de femei din China, cu varsta cuprinsa intre 20 si 87 de ani, dintre care 1009 paciente depistate cu cancer la san si restul sanatoase, au fost supuse acestui studiu, in cadrul caruia au fost rugate sa completeze zilnic un chestionar privind tipurile de alimente consumate in timpul meselor.

Rezultatul a fost unul uimitor pentru specialisti: cu cat cantitatea de ciuperci (proaspete sau preparate) consumata zilnic era mai mare, cu atat riscul de aparitie a cancerului mamar era mai mic. Respectiv, la 10 grame de ciuperci consumate zilnic riscul era cu 2/3 mai mic, decat in cazul in care nu se consumau ciuperci deloc, iar in situatia in care se consumau 4 grame pe zi, riscul era cu o jumatate mai redus.

Surprinzator a fost si faptul ca femeile care mancau cantitati insemnate de ciuperci manifestau un risc de aparitie a cancerului de san doar de 11%, in cazul in care consumau si ceai verde. Restul de paciente, care nu consumau nici ciuperci, nici ceai verde, afisau un risc de 18%, o diferenta relativ impresionanta, daca stam sa ne gandim ca cele 7 procente erau determinate doar de o simpla modalitate de hranire.

Conform unor studii de laborator pe animale, ciupercile au anumite proprietati anti-tumorale si pot intari sistemul imunitar, iar ceaiul verde contine antioxidanti (polifenolii), care lupta impotriva tumorilor canceroase mamare la animale.

Faptul ca in China riscul de aparitie a cancerului de san la femei este de 4-5 ori mai scazut decat in alte tari i-a intrigat pe specialisti, acestia intrebandu-se daca nu cumva alimentatia este principalul factor care reduce acest risc, mancarea traditionala chineza fiind cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice si preventive. Se pare insa ca, intr-adevar, cantitatea mare de ciuperci si ceai verde consumata in aceasta tara influenteaza in mod semnificativ reducerea riscului de aparitie a acestei boli printre locuitoarele chineze.

ceai-verde.jpgTotodata, nici mai mult, nici mai putin de 100 de studii despre ceaiul verde au scos la iveala proprietatile sale benefice si influenta acestuia asupra reducerii riscului de declansare a cancerului mamar, asupra incetinirii, stoparii lui si chiar asupra cresterii ratei de supravietuire in lupta impotriva acestei boli.

Totusi, studiul nu conchide ca aceste doua alimente ar putea preveni in mod sigur cancerul, insa, ceea ce ni se evidentiaza in mod clar este ca ambele pot influenta, pe langa alti factori, felul in care femeile se pot feri de aceasta boala.

„Asadar, de ce sa nu prevenim, mai degraba decat sa tratam? O mancare de ciuperci proaspete si un ceai verde inmiresmat sunt, se pare, pe cat de hranitoare si gustoase, pe atat sunt de sanatoase si curative”, afirma specialistii.

Sursa:http://health.yahoo.com/experts/, http://www.green-tea-health-news.com/,
http://www.reuters.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *