Schimbarile climatice aduc foamea in lume

Schimbarile climatice aduc foamea in lume

Datele publicate in raportul din septembrie al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) releva faptul ca in urma secetei prelungite ce afectat majoritatea producatorilor de cereale, productia mondiala va inregistra anul acesta un recul sensibil. Studiul efectuat in paralel de Oxfam subliniaza insa ca schimbarile climatice pot duce la dublarea preturilor alimentelor pana in 2030.

– Intre aceste doua previziuni sumbre, oficialitatile mondiale nu reusesc sa gaseasca nici o solutie viabila, ci se multumesc doar cu declaratii conjuncturale. In spatele acestora se afla insa 950 de milioane de oameni care traiesc infometati iar, daca cifrele avansate de cele doua organizatii sunt reale, numarul acestora va fi in crestere.

Productia mondiala de cereale in scadere

Conform datelor oferite de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) Mondiala, productia mondiala de cereale in 2012 a fost, in raport cu 2011, in scadere cu 2% ceea ce inseamna o diminuare a productiei cu 2.295 milioane tone (cu 4% mai putin decat estimarile precedente).

In acelasi timp, datorita cresterii pretului cerealelor, cererea pentru campania agricola 2012/2013 este deja in scadere cu acelasi procent de 2%.

Recolta de porumb ar trebui sa atinga in 2012 valoarea de 864 milioane de tone, in scadere cu 20 milioane tone fata de 2011, dupa ce cea mai severa seceta inregistrata in ultimii 60 de ani in SUA a afectat dramatic productia celui mai mare producator mondial de porumb.

In ceea ce priveste productia de grau, previziunile indica valoarea de 663 milioane tone (in scadere cu 15 milioane tone) in ciuda unei recolte in crestere cu 13,5% in SUA si productii record care se asteapta pentru China si India.

Pe de alta parte, Federatia Rusa a inregistrat o scadere a productiei de grau cu 29% in raport cu 2011 pana la valoarea de 40 milioane tone, datorita faptului ca productia din Kazahstan a scazut cu 47%, iar cea din Ucraina cu 37%.

Aceste evolutii negative ale productiei au determinat cresteri sensibile ale produselor agricole sau ale preturilor produselor ce depind de acestea.

Astfel, carnea s-a scumpit pe plan mondial, in raport cu luna iulie, cu 2,2%, cea mai mare crestere inregistrandu-se pentru carnea de porc.

Produsele lactate au inregistrat la randul lor o crestere medie de 1,6% datorita cresterii cererii si a pretului hranei pentru animale.

In ceea ce priveste pretul zaharului, acesta a inregistrat in luna august o scadere cu 8,5% (in raport cu luna iulie) si de 25% fata de aceiasi luna a anului precedent. Acesta scadere este explicata prin perspectivele incurajatoare ale productiei braziliene (principalul exportator mondial de zahar) si de intoarcerea ploilor musonice in India.

 

Pamantul se incalzeste, preturile alimentelor iau foc

 

Emisia gazelor cu efect de sera a determinat modificarea circuitului precipitatiilor si a crescut aparitia fenomenelor meteorologice extreme de genul secetei ce a atins regiunile din centrul SUA, cu efecte devastatoare asupra productiei agricole.

Cu o crestere mondiala a populatiei si transformari continue a regimurilor alimentare, perspectivele asupra securitatii alimentare sunt sumbre mai ales ca schimbarile climatice sunt incontrolabile.

Aceste schimbari au dus deja la evolutii ale temperaturilor medii si a schemelor de precipitatii ce determina la randul lor la accelerarea transformarilor climatice.Procesul duce inevitabil la pierderi ale productiei alimentare din ce in ce mai marisub presiunea evenimentelor metro imprevizibile, de lunga durata si, mai ales, de intensitate nemaiintalnita.

Conform studiilor facute de cercetatorii de la Oxfam (o confederatie internationala ce reuneste 15 organizatii care lupta pentru gasirea de solutii durabile impotriva saraciei), pretul mediu al alimentelor de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de aniin raport cu pretul mediu inregistrat in 2010, jumatate din aceasta crestere datorandu-se schimbarilor climatice.

Proiectia matematica a evolutiei preturilor alimentelor in urmatorii 20 de ani indica, fara echivoc, cel putin o dublare a acestora in raport cu preturile medii din 2010.

Astfel, in perioada 2010-2030, cresterea pretului porumbului ar putea fi de 177%, pentru grau de 120% si de 107% pentru orez prelucrat. Si toate acestea ca urmare a modificarilor climatice.

Evenimentele meteorologice din ce in ce mai frecvente creaza penurie de produse agricole, destabilizeaza pietele si precipita cresterea preturilor alimentelor, care se suprapune peste cresterea structurala a acestora datorita modificarilor demografice si socio-politice.

Cresteri agresive ale preturilor produselor agricole sunt agravate si de decizii politice cum a fost cea a Federatiei Ruse care a interzis exportul de astfel de produse ca urmare a secetei prelungite.

Consecinta imediata a trendului ascendent al pretului alimentelor este inflamarea tensiunilor sociale si majorarea instabilitatii politice in intreaga lume.

Daca in cazul lumii “civilizate” se va ajunge la un echilibru relativ intre cerere si oferta care va duce la o asa numita normalitate a preturilor (chiar daca acestea vor fi consistent mai mari decat cele actuale), pentru locuitorii tarilor in curs de dezvoltare, cresterea preturilor alimentelor poate face diferenta dintre viata si moarte.

Tinand cont ca, pentru majoritatea populatiei din tarile in curs de dezvoltare, doar 75 de centi din venitul lor sunt consacrati alimentatiei, FAO a subliniat ca in cazul ultimei explozii a preturilor alimentare inregistrate in perioada 2007/2008 procentul celor sufera de subnutritie a crescut cu 8%, ajungandu-se astfel ca numarul persoanelor care sufera de foame pe plan mondial sa fie actualmente de 950 milioane de persoane.

 

O situatie fara iesire?

 

In fata acestei evidente Banca Mondiala a trebuit sa recunoasca faptul ca seceta din SUA si cea din Rusia au determinat o crestere in iulie a preturilor alimentelor cu 10% fata de luna precedenta, liderii incontestabili fiind soia si graul care au atins maxime istorice, tendinta care a continuat si in august (si nu pare a se opri nici in acest moment).

“Pretul alimentelor a crescut din nou, amenintand sanatatea a milioane de indivizi” declara presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim. “Africa si Orientul Mijlociu sunt cele mai vulnerabile” sublinia acesta atragand atentia ca in Africa sub sahariana cresterile preturilor au fost devastatoare.

Astfel, pe pietele din Mozambic, pretul porumbului a inregistrate aprecieri de 113%,iar pretul sorho (un substitut de porumb) in perioada iune – iulie a crescut, in Sudanul de Sud, cu 220% si cu 180% in Sudan.

O solutie gasita de cei de la Banca Mondiala pentru a combate acest fenomen tine de disponibilitatea acestei institutii de a-si creste valoarea programului de asistenta pentru agricultura in conditiile in care pentru 2012 bugetul alocat a fost de 9 miliarde $.

In acelasi timp, secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud, a lansat un apel pentru punerea in aplicare de catre intreaga lume a “politicilor nationale concertate de lupta impotriva secetei, politici care ar permite OMM sa combata efectele schimbarilor climatice care “pot antrena cresterea frecventei, intensitatii si duratei secetei”.

De altfel subiectul va fi reluat si va constitui punctual central al reuniunii la nivel inalt ce va fi organizata de OMM in perioada 11/15 martie 2013.

O alta posibila solutie ar fi gestionare mai corecta a stocurilor existente si completarea continua a acestora. Conform studiului celor de la Oxfam, stocurile de cereale la finalul campaniei agricole din 2013 se vor cifra la nivelul de 503 milioane tone, cu 6% mai putin decat estimarile anterioare anuntate in iulie 2012.

De exemplu, in ceea ce priveste graul, stocurile vor fi in scadere cu 3% fata de previziuni, dar vor depasi minimul istoric de 141 milioane tone inregistrat in 2008. Scaderea este explicabila luand in calcul diminuarea stocurilor din Kazahstan, Federatia Rusa si Ucraina.

In contrapartida, exista sansa ca scaderea sa fie contrabalansata de productiile ce urmeaza a fi inregistrate in SUA si China.

In aceste conditii este de asteptat ca in perioada 2012/2013 comertul mondial cu cereale sa inregistreze o contractie de 2% in raport cu luna iulie si de 4% pentru perioada 2011/2012.

Scaderea se poate explica in principal prin diminuarea schimburilor comerciale ce au la baza cerealele secundare si o scadere a comertului cu porumb, determinata de reducerea exporturilor SUA datorita reducerii disponibilitatilor revizuite in scadere fata de prognoze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *