Clujenii au magazin bio

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Primii agricultori eco si primele institutii de certificare bio din Romania au aparut la Cluj in urma cu peste 12 ani. Dar abia acum Clujul are un magazin cu produse bio.
primul magazin bio din cluj
Acest magazin se numeste „Cosul Verde” si este situat pe strada Sextil Puscariu nr. 1-3. Desi in zona Clujului sunt inregistrati multi fermieri bio, in noul magazin se gasesc in principal roadele agricultorilor eco din Sibiu (reuniti in Cooperativa BioCoop) si produse din Ungaria sau din Marea Britanie, in cazul cosmeticelor. Explicatia este simpla: tot ce produc in prezent agricultorii eco clujeni, in special cereale si fructe, ia imediat drumul exportului, pentru ca lipseste procesarea.

PRODUCATORII BIO AUTOHTONI PIERD PIATA LA EI ACASA
Sorana Olaru, unul dintre managerii magazinului bio din Cluj, spune ca cel mai greu i-a fost sa gaseasca producatorii in Romania, sa-i identifice si sa ajunga la ei, in timp ce in Ungaria a fost suficient sa participe la un festival bio si a gasit nu doar oamenii dornici sa-si exporte produsele certificate, dar a gasit si liste de produse de unde sa aleaga. Asa se face ca 50% dintre produsele pe care clujenii le regasesc pe rafturile magazinului provin din Hajduszboszlo. Si cu toate ca avem destui producatori bio si in Romania, majoritatea nu pot avea acces la un astfel de punct de desfacere – tip magazin – pentru ca nu au notiuni despre ceea ce inseamna linii de imbuteliere si procesare, norme europene in procesarea produselor bio, etichete la standarde europene si nici autorizatii. Practic le lipseste veriga de legatura intre roadele din camp si magazin: procesarea.

PIATA INTERNA „PAPA-TOT”
La nivel de produse alimentare bio finite, piata interna are o cerere care depaseste cu mult resursele producatorilor. „Eu nu pot produce cat mi se cere la vanzare pe piata interna, nici vorba sa imi pot permite sa si export. Targurile din Bucuresti au fost mana cereasca pentru mine. Asa am gasit clienti-restaurante. E drept ca sefii bucatari nu sunt romani, dupa cum nici managerii nu sunt romani. Sunt italieni si francezi. Acum livrez ierburi aromatice si legume catre doua restaurante si doua pizzerii”, explica Gheorghe Novac, producator bio de plante aromatice si legume din Seica Mare. Novac este unul din cei 15 producatori in sistem bio sibieni reuniti in cooperativa BioCoop, care livreaza marfa in magazinul din Cluj. La nivelul cooperativei sunt produse anual circa 3 tone de branzeturi si cam tot atat legume si plante aromatice bio. Membrii BioCoop rad atunci cand aud de criza financiara mondiala si spun ca pentru ei anul 2009 va aduce o crestere de piata de 20% in conditiile in care nu au primit vreo subventie in ultimii doi ani si piata romaneasca este invadata cu produse din import.

SUPARATI PE SISTEM
Marea frustrare a cooperatistilor „pe sistem bio” este in primul rand legislatia contradictorie care, spun ei, blocheaza efectiv piata si organizarea acesteia. „Daca vreau sa intru pe magazine, am nevoie de aprobari de la ANSV pana la acte de firma si asta cu toate ca functionez intr-o cooperatie. Daca vreau sa intru in piata, o iau de la capat si am nevoie de cu totul alte formulare si formalitati. Ar trebui sa stau toata ziua sa tot completez hartii. Nu pricep de ce nu poate fi valabila certificarea bio pe care o primesc oricum, sau macar cea pe care ti-o da ANSV-ul?”, protesteaza Laszlo Kovacs, un alt membru al BioCoop prezent cu marfuri in primul magazin bio din Cluj. Nu scapa din vedere eroarea pe care a facut-o acelasi legiuitor cand a stabilit ca produsele din gospodarie pot fi vandute doar pe piata locala si asta in conditiile in care de cele mai multe ori distanta dintre ferme si cea mai apropiata piata depasea distanta prevazuta de lege.

Si problemele nu se sfarsesc aici: „Apropo de intrarea in hypermarketuri, este imposibil. Produsul bio are un termen de valabilitate redus. Ori un produs care nu a fost crescut cu chimicale si este cules la timp nu rezista la conditiile de comercializare in hypermarketuri. Cat despre standurile speciale pentru produsele bio, ei bine, sunt inexistente. Nu ne putem permite sa le cumparam”, spune Kovacs.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *