Clujenii isi distrug singuri zonele verzi! Pentru unii, toaletarea arborilor inseamna mutilare

Clujenii isi distrug singuri zonele verzi! Pentru unii, toaletarea arborilor inseamna mutilare
Clujenii isi distrug singuri zonele verzi! Pentru unii, toaletarea arborilor inseamna mutilare

Asociatiile de locatari nu au nevoie de aprobare de la Primarie pentru toaletarea copacilor primavara si toamna, insa legea spune ca au voie sa taie cel mult 30% din coroana arborilor.

In timp ce Primaria Cluj-Napoca militeaza pentru inmultirea zonelor verzi prin plantarea unui copac pentru fiecare bebelus nascut si prin plantarea a 10.000 de puieti in zona Bulevardului Muncii, o parte din locuitorii orasului de cinci stele nu dau doi bani pe importanta spatiilor verzi deja existente in oras si toaleteaza copacii pana la disparitia coroanelor pe motiv ca le fac umbra in apartamente. Cel mai bun exemplu in acest sens este o astfel de situatie care a avut loc recent in Gheorgheni, cartier recunoscut pentru numarul mare de zone verzi.

Au cerut aprobare pentru o salcie uscata, dar si-au distrus zona verde

In urma cu doua saptamani, asociatia de proprietari de pe Aleea Baita numarul 4 a decis sa faca toaletarea de primavara a copacilor, insa o parte din locatari spun ca s-a taiat mult prea mult din crengile arborilor. Copacii care asigurau umbra si o temperatura suportabila in apartamente pe timp de vara au ajuns acum doar niste cioturi cu cateva crengi atat de mici incat este nevoie de multi ani pentru a-si reface coroana. „In toamna a avut loc prima toaletare a copacilor, dar dupa ce o parte din locatari ne-am opus, s-au oprit, iar anul acesta in primavara, au taiat din nou din copaci cand noi nu eram acasa. Dintr-un salcam si un tei cu coroane bogate au taiat atat de mult incat au mai ramas acum tulpina si patru crengute subtiri cat mana mea”, afirma Crina Rusu, unul dintre locatarii care nu este de acord cu taierea excesiva a coroanei copacilor. Ea adauga ca a chemat Politia Locala, dar politistii au spus ca nu pot sa faca nimic pentru ca asociatia de locatari are autorizatie. In plus, a facut si o sesizare la Serviciul Spatii Verzi, insa fara rezultat deoarece asociatia a continuat sa toaleteze arborii dupa bunul plac.

Potrivit celor care nu au fost de acord cu distrugerea copacilor, vecinii lor erau nemultumiti ca aveau prea putina lumina in apartamente.

Toaletare inseamna taierea a cel mult 30% din coroana

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca afirma ca asociatia de proprietari de pe Aleea Baita numarul 4 a depus cerere pentru taierea unei salcii uscate si a unui tei, iar in ceea ce priveste toaletarea de primavara si vara nu este nevoie de aprobare cu conditia sa fie respectate anumite reguli. „Asociatiile de locatari nu trebuie sa solicite autorizatie de la noi pentru toaletarea de toamna si primavara, dar toaletarea nu trebuie sa depaseasca taierea a 30% din coronamentul arborilor”, subliniaza Mirela Ogrutan din cadrul Biroului Mass-Media din Primarie. In ceea ce priveste cazul din cartierul Gheorgheni, ea adauga ca in cursul zilei de miercuri va fi trimis un echipaj al Politiei Locale pentru a verifica situatia.

Reprezentantii autoritatilor locale spun ca asociatiile de locatari pot sa incheie un contract cu anumita firma pentru toaletare. Potrivit acestora, in general cetatenii respecta regulile de toaletare, insa mai sunt si unele exceptii in care locatarii taie coroanele arborilor dupa bunul plac.

Situatia de pe Aleea Baita nu este singulara

Mutilarea copacilor de pe Aleea Baita nu este singulara in Cluj-Napoca. In urma cu un an, o situatie similara s-a intamplat si pe Aleea Detunata, tot din cartierul Gheorgheni cand o asociatie de locatari a toaletat mai multi copaci pana cand coroana acestora a disparut. De asemenea, tot anul trecut, in cartierul Grigorescu au fost facute toaletari excesive, chiar taieri ale unor arbori maturi pentru ca incurcau unele marcaje rutiere.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,536FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente