Zeci de fermieri, procesatori si comercianti din sectorul agriculturii ecologice au trecut zilele acestea pragul Directiei pentru Agricultura Bihor, pentru a se inregistra.
Conform normelor Ordinului nr. 1438/ 2013 de modificare a Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (OMADR) nr. 1253/2013, in fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), fermierii, procesatorii si comerciantii din sectorul agriculturii ecologice au obligatia de a-si inregistra activitatea la Directiile pentru Agricultura Judetene. Si ca de fiecare data, acestia se prezinta la sediul DA spre finalul termenului, dand astfel destul de multa bataie de cap angajatilor Directiei pentru Agricultura Bihor.
Cei care intra pentru prima data in sistemul eco se pot inregistra insa si pe parcursul anului, la fel si cei care solicita sprijin financiar din fonduri europene prin diferite masuri.
Mai putini
„Pana in prezent s-au inregistrat peste 100 de fermieri procesatori si comercianti din sectorul agriculturii ecologice, in conditiile in care anul trecut s-au inregistrat 250”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul DA Bihor.
Conform acestuia, aceasta scadere se datoreaza si faptului ca la noi in tara nu este o piata sigura si stabila iar pretul produselor ecologice nu difera mult fata de cele din agricultura conventionala. In plus, cheltuielile cu infiintarea si intretinerea culturilor eco sunt cu 50 la suta mai mari, iar productiile obtinute sunt mai mici decat in cazul celor obtinute in mod traditional.
Exportul acestor produse nu se poate realiza deoarece producatorii nu sunt constituiti in asociatii/organizatii. Cei care au razbit pe piata internationala sunt apicultorii care prin intermediul organizatiei in care sunt constituiti vand mierea ecologica la export. Acesta este, spun autoritatile, motivul pentru care apicultorii detin ponderea cea mai mare in agricultura bio cu toate ca, combaterea bolilor si a daunatorilor este mai costisitoare si mai putin eficienta.