Codasi la reciclarea dozelor de aluminiu

Codasi la reciclarea dozelor de aluminiu

Romania recicleaza, la ora actuala, numai 3% pe componenta deseurilor de ambalaje din aluminiu, mult sub media europeana ce poate ajunge la 70%, a declarat, luni, Rovana Plumb, ministrul Mediului, in conferinta de lansare a proiectului de imbunatatire a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje PET si a dozelor de aluminiu de la populatie.

„Romania, prin angajamentele pe care trebuie sa le urmeze, are o tinta de colectare anuala, incepand cu 1 ianuarie 2014, de 55%. Pe componenta dozelor de aluminiu, reciclam doar 3% fata de de o medie europeana, 40-70%, sau tinta de 50% propusa a fi respectata pentru 1 ianuarie 2014. Modelul adus azi este un model european, nou. Romania trebuie sa ajunga sa recicleze 50% in urmatorii 7 ani in ceea ce priveste aluminiul. La groapa de gunoi ajung in acest moment 10 milioane de tone de aluminiu. In Europa, procentul variaza intre 40 si 70%. Reciclam o doza de aluminiu salvam consumul de energie produsa de un televizor in trei ore. La PET-uri, o tona are o valoare de comercializare de 600-700 euro. Dintr-o tona reciclata de PET se pot obtine fibre pentru fabricarea unui tricou”, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit oficialului de la Mediu, lansarea Acordului voluntar reprezinta un model care poate crea zeci de locuri de munca, iar cetateanul devine mai responsabil cu mediul. „Lansarea Acordului voluntar de azi, in baza Directivei privind gestionarea deseurilor de ambalaje, presupune un parteneriat atat a asociatiilor care se ocupa de reciclare, cat si a retailerilor (…).Preluarea modelului european al acestui tip de aparat are, in afara beneficiilor de reducere a poluarii si prevenire a efectelor negative pe care le produce fiecare gospodarie, si crearea de locuri de munca. La montarea a 20 de astfel de aparate se creeaza cel putin 50 de locuri de munca si un profit de 5 bani la adresa cetateanului pentru fiecare sticla reciclata. Cetateanul participa, astfel, la gestionarea deseurilor si devine cetatean eco”, a mentionat Rovana Plumb.
Ministerul Mediului si Padurilor a lansat, luni, proiectul de imbunatatire a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje PET si a dozelor de aluminiu de la populatie. Conform initiatorilor, acesta este primul proiect de acest fel realizat in Romania, pe baza unui Acord Voluntar incheiat intre autoritatile publice competente si reprezentantii sectoarelor economice implicate, deschis tuturor partenerilor care doresc sa se conformeze conditiilor acordului.

Automate pentru colectarea PET-urilor

Practic, proiectul se realizeaza prin instalarea unor automate pentru preluarea dozelor de PET si aluminiu in marile centre comerciale, consumatorul primind in schimb un voucher cu o valoare nominala de 5 bani pentru fiecare sticla de plastic sau ambalaj de aluminiu reciclat.

Bonul eliberat de automat poate fi utilizat la cumparaturile din retelele partenere. Costurile fiecarui voucher va fi suportat de fiecare magazin in parte.

Premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a aratat ca primele aparate pentru reciclarea deseurilor aduse in Romania trebuie montate in Delta Dunarii, la Tulcea, pentru a-i putea incuraja pe turisti sa protejeze mediul. „Va anunt primul lucru (pe care il voi face): Va dau bani din fondul de rezerva sa duceti la Tulcea niste aparate din astea, ca toata lumea care se plimba prin Delta sa vina cu sticlele din plastic inapoi”, a afirmat Ponta, dupa ce i s-a spus ca un aparat costa 35.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *