Colectarea selectiva a gunoiului va poate reduce factura

0
552
Colectarea selectiva a gunoiului va poate reduce factura
Colectarea selectiva a gunoiului va poate reduce factura

Cei care nu arunca plasticul la un loc cu hartia vor avea factura de gunoi redusa cu 25%, iar PET-ul pus in acelasi sac cu metalul va scumpi tariful cu 50%.

Asociatiile de locatari si proprietarii caselor individuale vor trebui sa colecteze, de la anul, separat hartia, cartonul, masele plastice si metalul. Si nu oricat, fiecare va trebui sa puna, lunar, intr-un sac personalizat sau in containere, cumparate de firma de salubrizare, cel putin 0,75 de kilograme de hartie sau carton si un kilogram de deseuri de mase plastice. Si ca sa-i incurajeze pe bucuresteni sa puna separat hartia de cojile de ceapa sau de cartofi, autoritatile locale vor sa oblige societatile de salubrizare sa scada tariful perceput asociatiilor de locatari pentru deseuri menajere cu minimum 5% si maximum 25%.

Nepasarea vecinului umfla factura de gunoi

Pentru a-i taxa pe cei care nu vor scoate sacii cu hartie si plastic, atunci cand vin gunoierii, Primaria Capitalei vrea sa le dea unda verde firmelor sa mareasca tariful cu 50%. Toate aceste regului sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, semnat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar si de specialisti din cadrul Municipalitatii.

In timp ce o parte dintre bucuresteni agreeaza ideea autoritatilor, altii spun ca noua reglementare va crea certuri intre locatari. „Pai, daca reducerea contractului sau marirea lui se aplica pe asociatie, va dati seama ca o sa existe certuri in bloc. Eu o sa strang plasticul, ca sunt ecologist. Dar unul, care nu este si nici nu se uita la bani, va arunca tot la ghena. Vor exista doua variante, fie sa stam fiecare de capul vecinului sa isi faca treaba, fie sa pun eu si pentru el”, a opinat Alina Pop, care sta la etajul sapte al unui bloc cu noua etaje din cartierul Berceni.

Galceava pe scara

Presedintii de bloc si administratorii sunt reticenti, desi recunosc ca masura este „buna”. Astfel, Lucian Boieru, administrator de mai bine de cinci ani a patru scari, toate cu noua etaje, spune ca este greu sa-i convinga pe locatari ca sa puna tot gunoiul in saci. „Multi arunca cu galeata gunoiul, fara sac menajer. Poate se vor speria de cresterea facturii cu 50% si vor pune gunoiul separat in saci” a spus, increzator, Boieru. Potrivit acestuia, daca locatarii vor primi saci gratuit, s-ar putea ca sistemul sa functioneze. Motivul: in prezent multi nu isi cheltuiesc bani pe saci.

Ar colecta selectiv daca ar primi bani

Intr-un bloc cu opt etaje, din sectorul 3 al Capitalei, ghena s-a „desfiintat” acum cativa ani, din motive de igiena. Administratorul a interzis locatarilor sa arunce gunoiul pe tobogan, deoarece acesta se infunda frecvent.

Decizia administratorului si-a pierdut, in scurt timp, caracterul imperativ. Locatarii arunca acum deseurile atat in ghena, cat si in containerele amplasate la intrarea in bloc. Acestia spun ca nu arunca ambalajele pe categorii, deoarece stiu ca nu exista containere separate decat in cateva zone din Bucuresti si nu se duc pana acolo, pentru ca este prea departe. Ar colecta selectiv, fie pentru ca au auzit ca in alte tari din Europa „le da bani pentru gunoiul separat”, fie pentru ca „e mai bine pentru mediul inconjurator”. Putini stiu, insa, cat si cum se recicleaza.

Potrivit proiectului, societatile de salubrizare vor pune la dispozitie saci sau containere, vor stabili cu locatarii data si ora la care vor ridica deseurile si persoana din bloc care le va preda. Amenzi si pentru locatari, si pentru firme Autoritatile au stabilit si cu cat va fi amendat cel care pune cutia de lapte in acelasi sac cu hartia, dar si firma care nu promoveaza programul. Asociatiile risca amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei, iar societatile intre 3.000 si 5.000 de lei.

„Multi arunca gunoiul cu galeata, fara sac. Poate se vor speria de cresterea facturii cu 50% si vor pune deseurile separat. E posibil ca legea sa functioneze”
LUCIAN BOIERU, administrator bloc

COSTURI

Scoaterea unei ghene costa 30.000 de euro

Seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, este de parere ca „principalul obstacol in calea crearii unui sistem eficient de colectare selectiva la nivel urban in Romania il constituie ghenele de bloc, unde se arunca deseurile la gramada. Asta, in contextul in care statistica europeana indica un procent de reciclare de 1% in Romania, in vreme ce obiectivul comunitar este de 50%.

„Romania are 60.000 de blocuri in care locuiesc 4,5 milioane de oameni. Toti au ghene de gunoi si nu se poate colecta selectiv. Trebuie sa ne luam inima-n dinti si sa le inchidem”, a precizat comisarul.

Potrivit lui Silvian Ionescu, desfiintarea unei ghene costa aproximativ 30.000 de euro, iar procesul va trebui sa inceapa in cativa ani. Motivul: chiar daca Uniunea Europeana nu a cerut acest lucru, majoritatea tarilor occidentale au inchis ghenele. Astfel, tari precum Franta sau Ungaria au desfiintat toboganele, iar locuitorii coboara cu liftul si pun gunoiul in recipiente separate, pe care scrie: hartie, plastic, metal sau sticla. In aceste state insa, populatia are un simt civic mai dezoltat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.