Desi tratat superficial de majoritatea dintre noi, subiectul deseuri este omniprezent in viata noastra de zi cu zi. Aruncam ambalaje de orice fel, golim sticle, ne plictisim de zecile de ziare si reviste uitate intr-un colt al casei si le ducem la gunoi. Si sa nu mai vorbim de resturile menajere care sunt un adevarat focar de infectie in bucataria nostra modern utilata. Dar cat de atenti suntem noi cu toate aceste resturi, cu toate aceste gunoaie inutile, care ne ocupa viata constant?! Cata importanta le acordam si cat de selectivi suntem in depozitarea si colectarea acestora?
In tari precum Italia, Franta, Spania, Turcia, Elvetia, Cuba, Argentina (si lista este mult mai lunga), s-a implementat un sistem complet automatizat de colectare selectiva a deseurilor, denumit EASY. Complexitatea sistemului si utilizarea acestuia de catre operator se afla in reala antiteza: pe cat de avangardist, complex si dezvoltat ca si tehnologie, pe atat de usor de utilizat. Acesta ajunge sa inlocuiasca pana la 4 sisteme traditionale de la noi.
Sistemul EASY este compus dintr-un utilaj automat, bilateral, comandat de un singur operator, capabil sa colecteze diverse tipuri de containere, fie ele stradale, ingropate sau semiingropate, avand un redus impact asupra mediului. Acesta este completat cu unitatea pentru spalare, curatare si dezinfectare a containerelor, atat in interior cat si la exterior, exact in locul in care containerul este pozitionat, si se distinge prin inalta calitate a serviciului, prin productivitate, functionalitate, siguranta, flexibilitate, versatilitate, aspect estetic si caracter practic.
Containerele nu sunt numai estetice si perfect integrate in peisajul urban, sunt si de o inalta calitate, fiind confectionate din otel galvanizat, cu capacitate de 2.25, 3, 4, 5 mc sau chiar 7 mc in cazul celor destinate zonelor industriale.
Probabil ca multi se vor grabi sa afirme ca un astfel de sistem nu poate fi achizitionat de orase din Romania, ca nu ne vom putea vreodata compara cu tari occidentale, dezvoltate, care deja se bucura de productivitatea unui astfel de sistem. Dar lucrurile nu sunt chiar asa. Slatina beneficiaza deja de patru ani de sistemul mai sus mentionat, iar felul in care s-a imbunatatit calitatea mediului si vietii locuitorilor orasului este simtitor. De altfel, sistemul este produs de o firma din Italia, Nord Engineering, care a inceput ca o firma de proiectare, si a ajuns, in urma cu zece ani sa produca acest sistem, ca o solutie a tuturor problemelor cu care s-a confruntat si cu care e confrunta si la ora actuala sistemul de colectare traditional. Pe piata din Romania sistemul este introdus de European Waste Technology, firma ce isi are sediul la Craiova.
De ce sa nu renuntam la mirosurile neplacute, la cainii vagabonzi care scormonesc prin tomberoane, incat ne este frica sa arucam gunoiul, de ce sa nu dispara zgomotul produs de aruncarea sticlei si a metalelor tari, de ce sa nu ne educam si sa ne imbunatatim modul de viata, daca o putem face? Daca fiecare dintre noi si-ar propune ca incepand de maine sa fie mai responsabil, mai preocupat de felul in care arata si este tratat mediul, mai atent la deseurile pe care le arunca si care la randul lor pot fi reciclate, cu siguranta vom ajunge sa fim vazuti ca o tara curata, sanatoasa, igienica, educata, o tara ce isi merita statulul de Tara Europeana.
Haideti sa reflectam mult mai mult la ceea ce inca nu am facut pentru noi, dar am putea face, la ceea ce ne bucura si pentru care poate nu avem suficient timp, la ceea ce am putea schimba, dar asteptam ca altcineva sa o faca! La fel se intampla si in cazul colectarii deseurilor: cu cat le vom acorda mai multa atentie si le vom intelege rostul si importanta in rutina noastra de zi cu zi, cu atat perceptia, educatia si calitatea vietii noastre va suferi o schimbare majora, ascendenta spre mai bine.
Ca o concluzie: pentru a respira un aer curat, pentru a fi mai sanatosi si pentru ca zona in care locuim sa fie curata, estetica si igienica, sa incercam sa fim mai atenti la resturile pe care le aruncam si la felul in care facem selectia!
Colecteaza selectiv! Protejeaza mediul, protejeaza-te pe tine si pe cei dragi!
Articol de Daniela Cimpoeru