Australia: Comercializarea tigarilor doar in ambalaje verzi, fara emblema si cu avertismente grafice

0
417
Australia: Comercializarea ţigărilor doar in ambalaje verzi, fără emblemă şi cu avertismente grafice
Australia: Comercializarea tigarilor doar in ambalaje verzi, fara emblema si cu avertismente grafice

Din decembrie, pachetele de tigari care vor fi vandute in Australia nu vor putea avea decat culoarea verde, vor fi lipsite de emblema producatorului si vor fi „decorate” cu avertismente grafice pentru protejarea sanatatii, scrie Aljazeera.

Astfel s-a stabilit printr-o lege antifumat pe care marii producatori de tigarete ai lumii, printre care British American Tobacco, Philip Morris si Japan Tobacco, au atacat-o in justitie sustinand ca aceasta este neconstitutionala deoarece le incalca drepturile de proprietate intelectuala. Instanta suprema din Australia a respins insa actiunea acestora, stabilind un precedent incurajator pentru organizatiile si pentru cei care fac campanie antifumat.

Legea respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar impactul ei este urmarit cu atentie de Marea Britanie, Norvegia, Canada, India si Noua Zeelenda, care iau in considerare introducerea unor masuri asemanatoare pentru descurajarea fumatului. Legea este sustinuta in Australia de toate partidele politice.

„Este totusi o legea rea, deoarece nu va aduce beneficii decat grupurilor de crima organizata care vand tutun ilegal pe strazi”, a afirmat Scott McIntyre, purtator de cuvant al subsidiarei australiene a British American Tobacco.

Industria tutunului se teme ca legile care „slutesc” pachetele de tigari ar putea gasi adepti printre piete emergente precum Brazilia, Rusia si Indonezia, punand in pericol vanzarile.

Astfel de reglementari se lovesc, insa, de regulile comertului international. Australia se lupta deja cu plangeri facute la Organizatia Mondiala a Comertului de Ucraina, Honduras si Republica Dominicana, care pretind ca legile restrictioneaza pe nedrept comertul, cu toate ca relatiile lor comerciale cu Australia sunt neglijabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.