Comisia Europeana ofera ajutor de 12 milioane de euro Romaniei pentru inundatiile de anul trecut

  0
  472
  Ministrul Mediului: Una din cauzele care au dus la inundaţii este defrişarea masivă a pădurilor

  Comisia Europeana a comunicat, joi, alocarea unui ajutor de 11,78 de milioane de euro pentru Romania, dupa inundatiile de vara trecuta, informeaza un comunicat al CE. Banii contribuie la costurile suportate de autoritatile publice pentru a raspunde situatiei de urgenta, in special pentru refacerea infrastructurii esentiale.
  inundatii
  „Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectati de inundatiile din iulie, anul trecut; numeroase locuinte au fost distruse sau avariate si s-au produs pagube serioase in agricultura, silvicultura si in efectivele de animale. Mobilizarea resurselor din Fondul de Solidaritate reprezinta o expresie puternica a solidaritatii UE cu Romania. Prin politica de coeziune, Comisia va furniza, de asemenea, sprijin financiar pentru imbunatatirea infrastructurii in situatie de risc din cauza inundatiilor, in cele mai vulnerabile regiuni”, a spus noul comisar european polonez, Pawel Samecki.

  Autoritatile romane au depus o cerere de asistenta financiara prin Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) in luna octombrie 2008. Cu toate ca valoarea pagubelor directe s-a aflat sub pragul normal de activare a Fondului de Solidaritate UE (0,6% din produsul intern brut, 566,8 milioane EUR in cazul Romaniei), Comisia a putut sa mobilizeze fondul invocand „circumstantele exceptionale” prevazute de Regulamentul FSUE.

  Acesta permite Comisiei sa acorde ajutor atunci cand o regiune a fost lovita de un dezastru extraordinar, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei, cu repercusiuni grave si durabile asupra conditiilor de viata si asupra stabilitatii economice a regiunii.

  Cinci judete din nord-estul Romaniei (Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt) au fost cel mai greu lovite de inundatiile si alunecarile de teren grave produse din cauza caderilor masive de precipitatii. Pagubele directe au depasit 470 de milioane EUR in cele 241 de localitati afectate: s-au inundat aproape 2.000 km de drumuri, iar 2.000 de poduri si aproximativ 88 km de diguri si baraje au suferit avarii grave.

  Inundatiile au acoperit peste 39.000 de hectare de teren agricol si 240 de hectare de paduri. Comertul intre Romania si nordul si nord-estul Europei a fost afectat considerabil din cauza pagubelor grave suferite de soselele din zonele de frontiera cu Republica Moldova si Ucraina.

  Politica de coeziune va sustine, de asemenea, prevenirea riscurilor naturale in Romania, prin intermediul programului national de mediu, desfasurat pana in 2013. Conform programului, UE va contribui cu 270 de milioane EUR la realizarea de infrastructuri de prevenire a riscurilor, orientate pe prevenirea inundatiilor. Proiecte importante sunt deja in pregatire pe raurile Prut-Barlad, Trotus si Siret. Prevenirea inundatiilor este sprijinita, de asemenea, prin programul transnational al fondului de coeziune „Europa de Sud-Est”, in care Romania este partenera cu alte 15 tari.

  Romania a beneficiat de un sprijin similar (71,2 milioane EUR) dupa inundatiile din primavara si toamna anului 2005. Interventiile FSUE se limiteaza la finantarea operatiunilor de urgenta intreprinse de autoritatile publice pentru a face fata pagubelor neasigurabile: de exemplu, readucerea in stare de functionare a infrastructurii sau locuinte provizorii. Pagubele suferite de particulari si pierderile de venit nu pot face obiectul unor despagubiri prin intermediul acestui fond.

  Sursa: HotNews

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.