Case lemn – case ecologice

0
806

Case lemn - case ecologice

Ce stim despre casele de lemn?

Lemnul si energia

Construirea caselor din lemn permite realizarea unei importante economii de energie. Pentru prelucrarea lemnului se folosesc mult mai putine resurse energetice decat pentru prelucrarea altor materiale de constructii :
– de 4 ori mai putine pentru case lemn decat pentru beton;
– de 6 ori mai putine pentru case lemn decat pentru plastic;
– de 24 de ori mai putine pentru case lemn decat pentru otel;
– de 126 de ori mai putine pentru case lemn decat pentru aluminiu.

Lemnul este de 6 ori mai izolant decit caramida si de 15 ori mai izolant decat betonul, ceea ce conduce la importante economii de incalzire. De exemplu, consumul mediu de energie al unei familii suedeze care locuieste intr-o casa de lemn este cu 50% mai mic decit al unei familii franceze.
Coeficientul de conductivitate termica al unui metru patrat de perete tip „”sandwich”” pe structura de lemn avand 20 cm grosime, executat de societatea noastra este de aproximativ 0.28 W/m²K. Pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata a caselor de lemn, pentru peretii exteriori ai caselor de lemn, este de 0.33 W/m²K. Se observa ca valoarea estimata pentru acest tip de perete este mai mica, asigurand astfel o izolatie termica excelenta.
Comparativ, un perete din beton, pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolare termica ar trebui sa aiba o grosime de peste 2,5 metri!
Din aceste considerente, cheltuielile pentru incalzirea intr-o casa lemn in timpul iernii sau pentru aer conditionat vara intr-o casa de lemn pe structura de lemn cu pereti tip „”sandwich”” sunt considerabil mai reduse decat in cazul constructiilor executate din materiale clasice. Confortul intr-o casa de lemn este completat de izolarea fonica, direct proportionala in cazul caselor din lemn cu cea termica.

Confortul lemnului

O casa din lemn imbunatateste confortul persoanelor care locuiesc in ea, datorita faptului ca peretii nu sunt reci si umezi. Nu uitati ca la construirea unei case de lemn traditionale se foloseste apa , iar peretii unei astfel de constructii se usuca in 10-24 luni. In plus, construind case din lemn, cistigati in jur de 5- 7 % de suprafata utila in raport cu o constructie umeda. De asemenea, lemnul permite o mare libertate arhitecturala la conceptia casei de lemn a dvs.

Rezistenta la cutremur

Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt,impreuna cu greutatea proprie redusa permite caselor de lemn executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

Performantele logistice ale lemnului

Casele din lemn se caracterizeaza printr-o pre-fabricare in uzina (usi, ferestre, sarpanta, osatura…). Transportul si montajul acestor diferite elemente sunt relativ usoare. In plus, rapiditatea cu care se monteaza o casa din lemn reduce in mod considerabil durata santierului . Va veti putea muta deci in noua casa de lemn, mult mai repede .

Trainicia unei case de lemn

Trainicia unei case de lemn nu mai este de demonstrat. Anumite case de lemn sau ferme dateaza din secolul al XI-lea, exista si acum, sunt exemple graitoare.

Stiati ca…..?

O casa de lemn este cum nu se poate mai binefacatoare. Dupa anumite studii, bine cunoscute de medici, casele de lemn nu intrerup campul magnetic terestru, necesar echilibrului biologic omenesc. Contrar unei idei foarte raspandite, comportamentul lemnului in prezenta focului, este excelent. De fapt, cind este cuprins de flacari, lemnul se consuma incet si-si pastreaza toate proprietatiile mecanice timp de lungi minute, contrar celor mai multe materiale de constructii. In Scandinavia si in America de Nord , 90 % din constructii sunt din lemn. Anumite tari ca Japonia sau SUA, impun construirea caselor din lemn in zonele unde cutremurele de pamant sunt frecvente, pentru ca lemnul este materialul de constructie care rezista cel mai bine la cutremure.

Structura se realizeaza din dulapi din lemn avand dimeniunile de 45×90…240mm.Lemnul este uscat intre 16 – 18% si tratat clasa III (prin imersie in substante Bochemit), iar lemnnul care intra in contact cu betonul (talpi), este tratat clasa IV in etuva. Panourile sunt realizate pe mese profesionale, iar cuiele folosite la realizarea acestora sunt cu inclestare chimica.

Pentru peretii interiori materialul din structura are dimensiunea 45×100 mm, cu rigips pe ambele fete, iar intre cele doua randuri de rigips este vata minerala de 50 mm, pentru ca, confortul fonic sa fie in limitele legale.
Pentru planseu materialulfolositeste sub forma de dulapi avand sectiunea de 45×200..240 mm asezati la o distanta de cca 40 cm unul de celalalt, iar pentru izolatia fonica intre dulapi se monteaza vata minerala de 100 mm.

Pentru sarpanta de la acoperis materialul folosit sunt dulapi de 45×220…240 mm, obisnuit in sistemul capriori- clesti sau ferme grinda cu zabrele la deschideri mai mari. Peste dulapi pentru o stabilitate spatiala buna se aplica un strat de OSB, fiind si suport pentru invelitoare.

La cererea clientului, peretii exteriori pot fi placati pe interior cu OSB de 8 mm, iar cei interiori pe abele parti.
Pentru o rezistenta sporita a structurii, pereti, planseele, sarpanta sunt prinse cu piese metalice (fluturasi, coltari ramforsati, conexpanuri, tijefiletate).

S.C. Mobina S.R.L este o firma specializata in constructia de case lemn, in prelucrarea lemnului, avand o experienta de peste 18 ani in domeniu constructiilor de case de lemn. Trecerea la constructia caselor din lemn a fost una naturala. Seriozitatea cu care ne facem treaba, profesionalismul echipei si relatiile excelente cu partenerii nostri de afaceri ne recomanda, si reprezinta garantia serviciilor oferite.
S.C. Mobina S.R.L. promoveaza o cultura organizationala orientata spre cilient, axata pe maximizarea satisfactiei acestora.
Casele de lemn se executa pe baza proiectului oferit de client. In caz ca acesta nu este hotarat se poate apela la unul din modelele noastre de case de lemn, adaptat la dorintele sale. Daca nici unul din modele de case de lemn nu satisface nevoile, se poate face proiectarea arhitecturala dupa dorinta a caselor de lemn.
Lemnul folosit este molid si brad de cea mai buna calitate, tratat cu substante ecologice.

www.mobina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.