Cunparatorul Eco-Constient

cumparatorul eco constinetSuntem afectati de criza economica: cresterea somajului, falimente, recesiune, inflatie, imprumuturi de miliarde de EURO de la Fondul Monetar International, introducerea impozitului forfetar, greve… stiri care ne avertizeaza in fiecare zi ca ceva nu este in regula in economia Romaniei.

Simtim deja pe propria noastra piele consecintele schimbarilor climatice: mari canicule si secete alternate cu ploi abundente si inundatii, in timp ce primavara si toamna parca dispar din randul anotimpurilor.

Ce are criza economica cu schimbarile climatice?
Noi, oamenii, le-am cauzat pe amandoua. Atata vreme cat cu ocazia cumparaturilor facute zilnic punem in cosurile noastre cartofi din Egipt, ciocolata din Elvetia, usturoi din China, pui din Brazilia, rosii din Grecia, mere din Argentina, nu ne putem astepta sa avem o economie locala stabila sau vreme normala.
Pe de o parte, economia locala poate fi functionala numai daca se bazeaza pe productie locala, nu pe import. Prin ignorarea producatorilor locali devenim dependenti ai tarilor indepartate si ale marilor corporatii internationale. Daca nu avem productie locala, nu avem nici locuri de munca, nici bani.
Pe de alta parte transportul produselor importate din tarile indepartate cauzeaza o emisie semnificativa de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera, care este responsabil pentru incalzirea globala si schimbarile climatice. Pe parcursul transportului din China in Romania, 1 kg de usturoi cauzeaza 2,5 kg de emisie de dioxid de carbon!

La fiecare cumparatura, votam cu banii nostrii. Noi decidem ce punem in cos. Noi decidem pe cine sprijinim cu banii nostrii. Asa putem deveni zilnic sustinatori ai poluarii mediului, ai folosirii chimicalelor sau ai exploatarii economice etc.

Credem ca cetatenii Romaniei nu sunt constienti de faptul ca prin alegerea corecta a diferitelor produse, ar putea minimaliza impactul negativ asupra mediului si asupra economiei locale, generat indirect de consumul lor zilnic.

Solutia propusa
Vom organiza o campanie de informare-constientizare denumita CUMPARATORUL ECO-CONSTIENT cu scopul de a modifica atitudinea consumatorilor/cumparatorilor.

Ce inseamna a fi un “cumparator eco-constient”?
Cumparatorul eco-constient: alege produsele locale, obtinute cu impact cat se poate de redus asupra mediului si ambalate ecologic; nu se lasa manipulat de ofensiva reclamelor si marketingului; evita cumpararea produselor de unica folosinta sau de prisos inclusiv a pungilor; evita produsele alimentare tratate cu chemicale sau modificate genetic; avantajeaza magazinele si pietele locale fata de hipermarketurile multinationale; cumpara produsele care-i satisfac necesitatile zilnice si nu se lasa sedus de ambalajele atractive; citeste etichetele si se gandeste inainte de a cumpara un produs; etc.

Obiectivele noastre:
1. Identificarea produselor locale si/sau a produselor obtinute cu impact mai redus asupra mediului, respectiv realizarea parteneriatelor cu societatile comerciale producatoare ale acestora.
2. Informarea si constientizarea cumparatorilor despre tipurile de impacte indirecte asupra mediului a produselor comercializate, respectiv promovarea produselor locale si/sau produselor obtinute cu impact mai redus asupra mediului.
3. Implicarea prin parteneriate a altor ONG-uri din Transilvania in diseminarea informatiilor si in constientizarea populatiei.
4. Incurajarea centrelor comerciale sa include in oferta lor o gama mai larga de produse locale si/sau obtinute cu impact mai redus asupra mediului.

Principalele activitati planificate:
– Realizarea unei baze de date cu produsele locale.
– Realizarea materialelor de campanie: suprafata on-line, brosura informativa si fluturase
– Realizarea parteneriatelor cu mass-media si cu alte ONG-uri interesate
– Organizarea unor actiuni de campanie (diseminare materiale informative si manifestari)
– Incurajarea centrelor comerciale in a include in oferta lor o gama mai larga de produse locale. Organizarea unei strangeri de semnaturi.

Mai multe detalii pe www.greendex.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente