Comisia Parlamentului cere includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

0
368
Comisia Parlamentului cere includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

Comisia Parlamentului cere includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

Raspuns la jongleriile istorice regizate de RM Gold Corporation:

Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO sustine includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul mondial a organizatiei, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO se angajeaza sa sustina includerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa prin toate mijloacele aflate la dispozitia sa”, se arata in documentul remis ca replica la criticile unui expert britanic privind aceasta initiativa.

„Statul roman, semnatar al Conventiei Mondiale pentru Patrimoniu, prin institutiile abilitate, este cel care decide obiectivele pasibile sa fie incluse in patrimoniul cultural universal, respectiv introducerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO”, mentioneaza comunicatul.

„Opinia domnului arhitect Dennis G. Rodwell, membru ICOMOS, contravine cu rezolutiile adoptate de Consiliului International pentru Monumente si Situri (ICOMOS) – organism responsabil cu evaluarea monumentelor propuse pentru fi inscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO – prin care se face apel la autoritatile nationale si la comunitatea internationala de a interveni pentru a asigura o protectie adecvata acestui sit”, se mai arata in documentul care subliniaza: „Dat fiind faptul ca raportul a fost intocmit la cererea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ridica semne de intrebare privind obiectivitatea acestuia, reprezentand strict punctul de vedere al dl. arh. Rodwell”.

Rosia Montana Gold Corporation afirma, intr-un comunicat de presa de luni, ca un arhitect britanic, expert UNESCO si membru ICOMOS, dar si consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului, sustine ca includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO este „nefondata”.

Dennis G. Rodwell, „expert UNESCO si membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului”, a fost desemnat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sa faca un „raport independent de evaluare a situatiei patrimoniului urban si arhitectonic” din Rosia Montana. Decizia de a comanda acest studiu a fost luata de reprezentantii companiei, „in contextul preocuparii opiniei publice si a lumii academice cu privire la aspectele de patrimoniu pe care le implica realizarea proiectului minier”, afirma oficialii companiei in comunicatul citat.

In raportul sau, intitulat „Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO”, dat publicitatii tot luni de RMGC, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO „contravine procedurilor institutiei si este nefondata”. In ceea ce priveste includerea zonei din Apuseni pe lista tentativa a UNESCO, Rodwell apreciaza, conform RMGC, ca propunerea „are deficiente majore”, astfel ca „ar trebui abandonata imediat”.

Una dintre concluziile tehnice ale raportului facut de Dennis Rodwell la cererea RMGC este aceea ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial „contravine criteriilor UNESCO”. Un alt argument este acela ca un sit nu poate fi propus pentru nominalizarea ca monument UNESCO in lipsa unei sustineri din partea comunitatii locale. Mai mult, expertul atentioneaza asupra „pericolului” ca UNESCO sa fie asociata cu „organizatii neguvernamentale care se opun continuitatii caracterului minier al Rosiei Montane”.

„In sprijinul afirmatiilor sale, Dennis Rodwell aduce recomandarile recente ale UNESCO, asa cum au fost ele reiterate de ultima intrunire a Comitetului pentru Patrimoniu Cultural Universal (World Heritage Committee) din vara acestui an de la Brasilia, potrivit carora sustinerea comunitatii este esentiala pentru inscrierea unui sit pe lista tentativa. In raportul sau, expertul UNESCO atrage atentia asupra faptului ca, prin sustinerea publica, de catre anumite ONG-uri, a inscrierii sitului Rosia Montana pe lista tentativa a organizatiei, se incearca implicarea reputatului for intr-o disputa care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial si nu o mai buna protejare a patrimoniului”, se arata in comunicatul RMGC.

Argumentul expertului britanic este acela ca „propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa coincide cu o campanie a unor organizatii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zona si nu poate fi disociata de respectiva campanie”.

Referitor la situatia altor zone miniere din lume, expertul britanic Dennis Rodwell subliniaza in raport faptul ca, in general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai dupa ce toate operatiunile miniere comerciale au fost definitiv incheiate, cu o singura exceptie, mina de sare Wieliczka din Polonia, tratata ca „un caz special”.

Un alt argument al lui Rodwell preluat de RMGC in comunicat este acela ca „nu exista niciun precedent in care un sit minier sa fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO in scopul impiedicarii operatiunilor miniere comerciale”.

„Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO (…) pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate”, a mai apreciat expertul britanic citat de RMGC.

In acest an, arhitecti si istorici, sustinuti de ICOMOS, unul dintre cele trei organisme consultative ale UNESCO, au solicitat in mod oficial Ministerului Culturii sa inscrie Rosia Montana pe lista siturilor propuse sa fie introduse in patrimoniul mondial.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a initiat procedura pentru includerea Rosia Montana in lista patrimoniul mondial UNESCO, anunta, in februarie, Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, in cadrul unei dezbateri a Fundatiei Soros in Capitala.

RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 31 de grame.

Proiectul minier de la Rosia Montana, despre care se vorbeste inca din anii ’90, a generat numeroase controverse in Romania, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.