Companiile de asigurari au plantat 11 hectare de padure

Defrisarile necontrolate din zona Moldovei au lasat mii de familii in calea apelor.

Ieri a demarat campania de reimpadurire a zonelor expuse inundatiilor.

Companiile de asigurari au decis sa se implice activ in reducerea graduala a pagubelor provocate de inund atii. Initiativa pietei de asigurari, sustinuta de CSA si demarata in luna august prin reconditionarea institutiilor scolare din satul Serbesti, comuna Saucesti, si din Blegesti (judetul Bacau), grav afectate de inundatiile din aceasta vara, a ajuns la cea de-a doua etapa. Astfel, asiguratorii, impreuna cu CSA, deruleaza un program de reimpadurire a unor zone defrisate sau aflate pe malurile apelor, pentru evitarea pe viitor a unor noi inundatii catastrofale. Campania a demarat ieri, 23 noiembrie, cu impadurirea unei suprafete de 11 hectare teren accidentat, supus eroziunii si alunecarilor de teren, situat in extravilanul satului Calinesti, comuna Serbauti, judetul Suceava.

„Imi exprim convingerea ca societatile de asigurare si, de ce nu, poate si alte companii din industria asigurarilor vor avea in vedere derularea si a altor actiuni similare. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sustine eforturile pietei de profil in acest sens, pentru ca asemenea actiuni imbina o componenta sociala cu cea de preventie a riscului si cu promovarea conceptului de asigurare”, a declarat Presedintele CSA, Angela Toncescu. Presedintele Comisiei a adaugat ca „este momentul sa se schimbe perceptia gresita potrivit careia problemele comunitatii pot fi rezolvate doar cu un ajutor de la bugetul de stat – care este unul limitat, lucru tot mai evident in aceste zile – si fiecare dintre noi sa faca mai mult pentru a-si proteja propriile bunuri. Iar asigurarile reprezinta cea mai buna si accesibila solutie de protectie, in special pentru populatia cu venituri mici si medii, care nu ar avea suficiente resurse financiare pentru a-si inlocui bunurile afectate”.

Efort comun

Potrivit Florentinei Almajanu, director general, UNSAR, „efectele inundatiilor din primavara acestui an au concentrat eforturile asiguratorilor intr-o singura directie, chiar daca acestia sunt competitori. Asiguratorii au demonstrat ca sunt alaturi de cei care au nevoie de sprijin in situatii dificile. Fenomenele naturale catastrofale din acest an ar trebui sa traga inca o data un semnal de alarma in ceea ce priveste importanta produselor de asigurare”. „Campania derulata de societatile de asigurare, prin intermediul UNSAR, cu suportul activ al CSA, are – pe langa componenta umanitara – si o componenta educativa, demonstrand, daca mai era nevoie, faptul ca pentru sume mici se poate cumpara protectie pentru imprejurarile mai putin favorabile”, a punctat directorul general al UNSAR.

De altfel, aceasta campanie sustine reducerea numarului de persoane expuse riscului potential de inundatii, de la peste 900.000 de locuitori la 350.000 de locuitori in anul 2030, unul dintre principalele obiective ale Strategiei Nationale de Management al Riscului la Inundatii pe Termen Mediu si Lung. Cel de-al doilea obiectiv important este reducerea graduala a pagubelor provocate locuintelor de inundatii, de la o medie multianuala de 86 locuinte distruse la 1.000 hectare inundate, la cel mult 40 locuinte distruse la 1.000 hectare inundate, pana in anul 2030. Efectele unor astfel de campanii se vad insa in timp, iar pentru rezultate favorabile este nevoie de constanta si de eforturi sustinute. Ele au insa un rol extrem de important in informarea publicului larg cu privire la conceptul de asigurare si in schimbarea perceptiei celor care nu ii inteleg inca utilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *