Complexul Energetic Oltenia a investit o suma colosala de bani in achizitia de certificate de CO2 pe Bursa Romana de Marfuri. Potrivit unui comunicat de presa postat de companie pe site-ul propriu, este vorba de 3,2 milioane de astfel de certificate, achizitionate din banii pe care producatorul de energie i-a incasat in primele luni de la infiintare. Achizitia de certificate permite CE Oltenia sa se alinieze la normele de mediu ale Uniunii Europene pana la data de 30 aprilie 2013.
Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia sustin ca „actuala structura de functionare asigura un grad ridicat al disponibilitatii in functionare a grupurilor energetice, facilitand folosirea tuturor oportunitatilor oferite de piata de energie”. Astfel, producatorul a putut sa profite din plin de orice crestere de pret sau de orice necesitate de energie in plus pe piata, lucru care a adus, evident, si o serie de beneficii financiare.
Potrivit reprezentantilor CE Oltenia, in perioada iunie-octombrie 2012, s-a inregistrat o crestere a eficientei vanzarilor pe pietele administrate de OPCOM si pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta a insemnat, in cifre, inregistrarea unui profit de aproximativ 30 de milioane de euro, fapt care a permis achizitia unui pachet de 3,2 milioane de certificate de CO2. Achizitia a fost facuta pe Bursa Romana de Marfuri, nu pe OPCOM, unde se faceau anul trecut tranzactiile. Avand in vedere ca un astfel de certificat de CO2 ajunge la un pret de aproximativ 55 de lei, reiese ca, in total, Complexul Energetic Oltenia a platit nu mai putin de 178 de milioane de lei pe intregul pachet, adica 41 de milioane de euro.
Amenzi de 100 de euro pe tona de CO2
Reprezentantii CE Oltenia mai spun ca achizitia acestor certificate de CO2 permite functionarea companiei in conditiile impuse de normele Uniunii Europene pana in primavara anului viitor, cand trebuie sa se alinieze la standardele de mediu. Termenul limita de finalizare al investitiilor pentru reducerea noxelor este 30 aprilie 2013, dupa care, daca nu sunt respectate normele, se vor aplica amenzi. Si nu sunt deloc mici, potrivit directivelor Comisiei Europene ajungand la valori chiar si de 7-8 ori mai mari decat ale certificatelor de CO2. Astfel, se poate plati chiar si 100 de euro pe tona de noxe emise in atmosfera. Cum pentru fiecare megawatt produs se elimina o tona de CO2 reiese ca, daca producatorul de energie nu se aliniaza la normele UE, atunci va plati amenzi de cateva milioane de euro din 1 mai incolo.
Etichete: amenzi, certificate co2 complex oltenia, certificate emisii carbon, complex oltenia, Mediu, norme uniune europeana