Comunicatul Garzii de Mediu. Arhitectul peisagist nu recunoaste inventarul spatiilor verzi

Comunicatul G?rzii de Mediu. Arhitectul peisagist nu recunoa?te inventarul spa?iilor verzi
Comunicatul Garzii de Mediu. Arhitectul peisagist nu recunoaste inventarul spatiilor verzi
Comunicatul Garzii de Mediu. Arhitectul peisagist nu recunoaste inventarul spatiilor verzi

Urmare a articolului „ SOS.Opriti macelul copacilor! Cine elibereaza avize de taiere pentru Primaria Carei?”  aparut in presa locala, pe site-ul “ http://www.buletindecarei.ro/” si transmis catre Garda Nationala de Mediu, comisarii Comisariatului Judetean Satu Mare s-au autosesizat si au efectuat un control in urma caruia s-au constatat urmatoarele:

In anul 2009 UAT Carei a solicitat APM Satu Mare acordul de mediu pentru proiectul “Reamenajarea strada 1 Decembrie 1918 Municipiul Carei Axa de dezvoltare” fiind emisa notificarea de tipA nr 2142 din 27.03.2009. In data 13.03.2013 a fost emisa o adresa cu nr 686 de catre APM Satu Mare prin care UAT era informata ca speciile de arbori ce urmeaza sa fie inlocuite nu sunt protejate. Pentru reamenajarea acestei cai de comunicatie se vor inlocui 104 arbori de diferite specii.

S-a efectuat o marcare prealabila a arbustilor si arborilor  pentru a fi taiati, constatandu-se ca s-a respectat planul de taiere nefiind taiati arbori protejati conform legii 24/2007 la zi.

“Reamenajarea strada 1 Decembrie 1918 Municipiul Carei Axa de dezvoltare” face parte dintr-un proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013 pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate si s-a intocmit proiectul tehnic. Prin proiectul tehnic si SF s-a angajat obligatoriu un arhitect peisagist care a intocmit inventarul spatiilor verzi, suprafata acestora marindu-se cu circa 25% fata de stadiul actual. Pentru aceasta lucrare s-a emis hotarare de consiliu local, autorizatie de construire nr 19 din 09.03.2011.

In momentul controlului au fost oprite taierile de arbori. Au fost taiati doar arborii care prezentau un pericol real pentru populatie fiind imbatraniti sau bolnavi pentru acestia existand planse foto. Au fost replantati 3 arbori de diferite specii.

In cadrul proiectului sunt alocati 167 588 Ron pentru plantarea a aproximativ 9437 bucati de arbori, arbusti si flori, conform proiectului tehnic.

Ca si masura s-a impus solicitarea la APM Satu Mare a acceptului de taiere/inlocuire pentru fiecare tip de arbore, insotit de motivatie si cu plansa foto.

Acest comunicat a fost primit pe adresa redactiei Buletin de Carei din partea Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu.

Nici nu mai comentam inexactitatea datelor referitoare la “marirea suprafetei spatiilor verzi,potrivit celor intocmite de un arhitect peisagist”.Persoanele care vin in control nu iau legatura decat cu cei impotriva carora a fost facuta sesizarea,ignorand starea de fapt din teren,de pe plan local?

Am solicitat informatii despre persoana care a fost angajata ca arhitect pesagist pentru executia proiectului  castigat de firma Tarr srl, in instanta,in iunie 2012,in  detrimentul consortiului format de Dominium Satu Mare,Solpress Satu Mare,SC Erlux Satu Mare si SC Nastand SRL Turulung.

Nici la Biroul de Urbanism si nici la Biroul Tehnic nu cunoaste  nimeni persoana numita Nemethy Laszlo din Oradea,de la firma SC Alfa Control SRL decat din acte,potrivit celor discutate la aceste departamente din Primaria Carei.Inca nu a fost prezent la Carei pana in momentul de fata,arhitectul peisagist mentionat!

Contactat telefonic,acesta a recunoscut ca a avut doar o discutie de principiu cu  o persoana al carui nume nu si-l aminteste,inainte de participarea firmei de executie la licitatii,solicitandu-i-se un CV si o copie dupa Diploma de Studii si spunandu-i-se ca va fi contactat in momentul in care va fi nevoie de serviciile dumnealui.

Mai mult,acesta NICI NU A VĂZUT PÂNĂ la ora actuala,22 aprilie 2013,cum arata proiectul,conform celor afirmate de chiar domnia sa intr-o convorbire telefonica purtata in jurul orei 15,00 a zilei de azi,darmite sa intocmeasca inventarul spatiilor verzi asa cum se mentioneaza in comunicatul Garzii de Mediu.

Anul trecut am avut o intelegere cu o firma din Carei care a spus ca deoarece nu au gasit niciun arhitect peisagist in judetul Satu Mare au apelat la mine.Pana acum nu am fost solicitat pentru nici un fel de serviciu,nu am vazut niciun proiect de la Carei si nu mi s-a transmis nimic despre lucrare.Va mai spun ca eu nu am mai fost in Carei de 20 de ani si nu am nici o legatura cu lucrarea despre care ma intrebati,afirma domnul Nemethy  Laszlo.

Deci,domnilor de la Garda de Mediu,acest om nu avea cum sa inventarieze spatiile verzi daca nici macar nu a fost prezent fizic la Carei si mai mult,nici macar nu a vazut proiectul ,potrivit propriilor sale declaratii!

Oare cine a intocmit acest raport total nereal ,care nu corespunde cu datele din teren,fapt de care isi dau seama  careienii care au vazut cum spatiile verzi din centru au fost inghitite de aleile pavate si urmeaza tasnitoarele care sunt curioasa daca vor fi cele mentionate in proiectul castigator de fonduri europene ?

Daniela Ciuta

Imagini cu unul din parculetele  defrisate  pentru a se putea planta puieti noi,in valoare de peste un miliard de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *