Concesionarea unor perimetre miniere aurifere din Apuseni, contestata de un ONG. ANRM vrea sa scoata la licitatie 7,2 kmp la Geamana, in judetul Alba

Concesionarea unor perimetre miniere aurifere din Apuseni, contestat? de un ONG. ANRM vrea s? scoat? la licita?ie 7,2 kmp la Geam?na, în jude?ul Alba
Concesionarea unor perimetre miniere aurifere din Apuseni, contestata de un ONG. ANRM vrea sa scoata la licitatie 7,2 kmp la Geamana, in judetul Alba
Concesionarea unor perimetre miniere aurifere din Apuseni, contestata de un ONG. ANRM vrea sa scoata la licitatie 7,2 kmp la Geamana, in judetul Alba

ONG-uri din tara isi exprima ingrijorarea fata de extinderea perimetrelor de exploare pentru activitati de minerit, fara consultare publica si informarea cetatenilor. Una dintre aceste asociatii face referire la un ordin al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) ce a intrat in vigoare pe 25 iunie si prin care se anunta un concurs public de oferte pentru concesionarea a 24 astfel de perimetre, inclusiv o zona de 7,2 kmp in Muntii Apuseni – judetul Alba, zona Geamana – Coltii Lazarului.
Mining Watch Romania informeaza ca printre cele 24 de zone ce vor fi concesionate se afla si patru noi perimetre aurifere sau polimetalice: Troita Pitigus (2,324 km²) si Certej Nord (8,384 km²) in Hunedoara, Magura Ilvei (9,277 km²) in Bistrita Nasaud, Geamana – Coltii Lazarului (7,285 km²) in Alba.

Potrivit asociatiei, in urma analizarii cererii de oferte, ANRM va atribui concesiuni pentru explorare unor companii miniere, deschizand astfel calea pentru noi proiecte de minerit. Cei 27,270 km² concesionati in aceasta etapa s-ar adauga licentelor existente de explorare active pentru minereuri auro-argentifere (Alunis si Piatra Handal in judetul Maramures) si licentelor de explorare active pentru minereuri polimetalice si auro-argentifere: Nucet Est in Bihor, Nord Tancova si Ascutita Mare in Caras-Severin, Brad si Deva-Muncel in Hunedoara alaturi de Nord Tancova si Rozalia in Timis.

Asociatia condamna acordarea acestora in lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltarii monoindustriale a unor vaste regiuni ale tarii. Aminteste si de lipsa unei strategii privind resursele minerale nationale asumate de opinia publica din Romania. De asemenea, precizeaza ca aceste concesiuni miniere urmeaza sa fie atribuite fara informarea prealabila sau consultarea comunitatilor locale, estimand ca in total, aproximativ 15.000 de cetateni vor fi afectati in mod direct.
Potrivit aceleiasi surse, “publicul este privat de informatii corecte si din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafata sau privind negocierile dintre statul roman si companiile miniere” si “aceste negocieri secrete se vor concretiza in licentele de concesiune pentru explorare”.

Mining Watch mai noteaza ca “acordarea acestor permise fara consultarea prealabila a comunitatilor vizate face dificila prevenirea oricaror incalcari ale drepturilor la proprietate, viata privata si mediu curat ale cetatenilor din zonele potential afectate de demararea de activitati miniere”.

In zona fostului sat Geamana din Muntii Apuseni (comuna Lupsa, judetul Alba), se afla iazul principal de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea miniera de suprafata Rosia Poieni (administrata de Cupru Min SA Abrud), cunoscuta pentru zacamintele bogate in cupru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *