Camera Deputatilor lanseaza un concurs de proiecte cu premii in vederea realizarii unei lucrari de reamenajare a spatiului verde aferent aripii C1 a Palatului Parlamentului sub forma unei gradini publice, esplanada, cu deschidere spre Piata Constitutiei care sa poata fi vizitata atat de bucuresteni, cat si de turisti, a anuntat presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, joi, intr-o conferinta de presa.
„Astazi vreau sa va prezint un proiect la care tin foarte mult si pe care l-am promis de la inceputul mandatului meu de parlamentar. Ne-am propus sa amenajam spatiul verde din fata Palatului Parlamentului imediat in apropierea Pietei Constitutiei. (…) Vreau sa deschidem acest spatiu verde si sa redam esplanada locuitorilor municipiului Bucuresti, dar si tuturor turistilor care vor sa viziteze Palatul Parlamentului. In acest sens, Camera Deputatilor lanseaza un concurs de proiecte pentru reconfigurarea si reamenajarea esplanadei”, a declarat presei presedintele Camerei Deputatilor, chiar de pe spatiul verde care urmeaza sa fie reconfigurat.
Valeriu Zgonea a lansat, apoi, o invitatie catre toate persoanele si toate firmele care au expertiza necesara sa participe la transformarea acestui spatiu verde, pe trei trepte, din fata Palatului Parlamentului, intr-un spatiu urban de calitate.
„Regulamentul de concurs va fi publicat pe SEAP. Proiectele vor fi depuse la sediul Camerei Deputatilor si vor putea fi consultate de toata lumea pe site-ul Camerei. De asemenea, preluam ideea Eurovision (…) si toti vizitatorii Camerei Deputatilor vor putea sa voteze pentru aceste proiecte. In cele din urma proiectele vor fi jurizate de un juriu format, pe langa specialisti din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputatilor, de un reprezentant al Academiei Romane, un reprezentant al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, un reprezentant al Uniunii Arhitectilor din Romania si unul dintre studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism ‘Ion Mincu’. Juriul va selecta trei proiecte care vor obtine cel mai bun punctaj si vor tine cont in procesul de jurizare si de voturile de pe site-ul Camerei”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor.
Zgonea a adaugat ca proiectele selectate vor fi premiate cu 10.000 de lei, 7.500 de lei si respectiv 3.000 de lei.
„Dintre aceste proiecte, Camera Deputatilor va alege unul pe care-l va implementa. Dupa ce vom desemna proiectele castigatoare vom realiza in Camera Deputatilor o expozitie cu cele trei proiecte, dar si cu acele proiecte pe care cei care candideaza in concurs vor dori sa le lase la dispozitia Camerei Deputatilor. Sper sa avem cat mai multe proiecte inscrise si imi doresc ca in cel mai scurt timp sa pot reda bucurestenilor si romanilor aceasta esplanada frumoasa (…) la care zeci de mii de muncitori ai Romaniei, inainte de 1989 si dupa 1990, au muncit. Cred ca bucurestenii merita sa fie mai aproape de aceasta cladire impozanta cu care ne mandrim si care, in acest moment, este principalul obiectiv turistic din Romania”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor.
Referitor la termenul de depunere a proiectelor, Valeriu Zgonea a explicat ca procedura este una legala. „Avem 54 de zile, 52 de zile, daca nu ma insel, pana facem tot concursul de idei si-l publica pe SEAP, dupa care timp de 30 de zile concurentii viziteaza aceasta zona, amplasamentul in termeni tehnici, pentru a-si forma o opinie si a emite o viziune care sa fie aprobata de catre juriu”, a explicat Zgonea.
Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca reamenajarea nu inseamna si daramarea zidului inconjurator al complexului Parlamentului, intrebat in acest sens.
„Nu, depinde de colegii nostri, cei care participa, firmele sau cabinetele de arhitectura si de solutia pe care o vom adopta. Zidul, zidurile de sprijin fac parte din acest ansamblu arhitectonic deosebit. Eu doresc ca solutia cea mai buna sa fie aleasa si sa vedem si care sunt costurile sa o putem implementa. Important este sa finalizam acest proiect. Cel mai important este sa fie un proiect care sa poata fi implementat rapid, cu costuri minime si cu impact maxim pentru cetatenii Bucurestiului si turisti”, a declarat el.
Potrivit acestuia, dupa reamenajare, spatiul va fi asemanator unei gradini publice si nu unui alt tip de spatiu verde unde, de exemplu, vizitatorii pot face „gratar”, intrebat in acest sens.
„Este o gradina, intr-o gradina nu faci gratar. Poti sa ai un spatiu amenajat in care sa te odihnesti. Uitati-va ca in toate Parlamentele din Europa poti sa ajungi cat mai aproape de cladire si nu se intampla nimic. (…) Mergeti la Arcul de Triumf, mergeti la Tour Eiffel. Sub Tour Eiffel, in zona verde, oamenii stau pe iarba. Palatul Parlamentului trebuie sa devina un lucru simplu, placut tuturor bucurestenilor. Cu cat gardul acesta il ridicam mai sus, cu atat aceasta cladire devine una a trecutului si, desigur, si cei care lucreaza aici devin oameni reci, neiubiti de cetateni, pentru ca e distanta prea mare. (…) Ceea ce doresc eu si dorim noi cei din Camera Deputatilor care suntem administratorii acestui spatiu, in numele statului roman, este ca aceasta zona sa fie redata, cetatenilor, turistilor. (…) Turistii vor fi dornici sa viziteze, vor plati o taxa, asta inseamna mai multe resurse financiare pentru Camera Deputatilor si inseamna, in timp, o scadere a presiunii pe bugetul de stat. Zona va fi gratuita, dar exista alte elemente care-ti permit sa gasesti resurse financiare. Depinde de viziunea proiectantului. (…) Este un concurs de idei. Dupa ce avem un concurs de idei, proiectarea si executia se introduc in bugetul Camerei Deputatilor pentru anul viitor”, a completat presedintele Camerei Deputatilor.