Oamenii de stiinta au facut publice, in ultima perioada, foarte multe informatii referitoare la topirea ghetarilor si la incalzirea globala. Venind, aparent, in contradictie cu aceste informatii, specialistii NASA anunta acum ca, in timpul iernilor din emisfera Sudica, cantitatea de gheata din mare din jurul Antarcticii creste semnificativ.
La finalul lunii septembrie, datele obtinute cu ajutorul satelitilor au aratat ca Antarctica este inconjurata de cea mai mare suprafata de gheata inregistrata vreodata. 19,44 de kilometri patrati. Rata cresterii ghetii este de doua procente anual.
Cercetatorul NASA Eric Rignot a acordat un interviu pentru National Geographic in care explica aceste informatii.
1. Acest record inregistrat de gheata din Antarctica pare sa intre in contradictie cu fenomenul incalzirii globale si a topirii ghetarilor. Cum explicati cresterea nivelului ghetii din mare?
Daca incalzirea pe glob ar fi uniforma, atunci ne-am astepta ca si gheata din mare sa scada, dar nu se intampla asa. Motivul consta in faptul ca, in Antarctica, temperaturile sunt evident mai mici decat in alte parti ale lumii. Si aici creste temperatura medie, dar nu la fel de mult ca in alte parti ale globului.
Avem partea de lume in care este din ce in ce mai cald si avem Antarctica, unde este foarte rece. Diferentele dintre cele doua zone sunt din ce in ce mai accentuate. Asta face ca toti curentii de aer sa se miste mai repede.
2. Ce legatura exista intre studiile care arata ritmul alert al topirii ghetarilor continentali (care ridica nivelul marii) si informatiile potrivit carora cantitatea de gheata din mare creste?
Cresterea volumului de gheata din mare nu are absolut nici o legatura cu nivelul marii. Nu modifica nivelul marii. Este apa inghetata care nu modifica in nici un fel nivelul marii.
3. In contextul incalzirii globale, cresterea nivelului ghetii din mare este o veste buna?
Aceasta informatie este in concordanta cu ceea ce intelegem noi printr-o lume mai calda (incalzire globala). Zona Antarcticii se incalzeste, dar intr-un ritm mai putin accentuat decat am prevazut noi.