Fumatul in masina creste poluarea de trei ori fata de nivelul acceptat de OMS

Fumatul in masina creste poluarea de trei ori fata de nivelul acceptat de OMS

Fumatul in masina determina un nivel de poluare cu particule fine de trei ori mai mare decat cel maxim prevazut de OMS pentru calitatea aerului interior, arata un studiu publicat marti si mentionat de AFP.

Acest nivel poate afecta sanatatea copiilor pasageri, spun autorii studiului condus de dr. Sean Semple de la Universitatea din Aberdeen si publicat in revista Tobacco Control (care face parte din grupul British Medical Journal). Realizat in Marea Britanie, el a analizat 83 de calatorii cu masina, avand o durata medie de 27 minute, dintre care in 34 nu s-a fumat.

In cazul calatoriilor cu fumatori in masina, nivelul de particule fine s-a cifrat in medie la 85 micrograme/m3, adica de zece ori mai mult decat la calatoriile cu nefumatori (7,5 micrograme/m3 in medie). OMS a fixat pragul mediu de concentratie de particule fine in 24 de ore la maximum 25 micrograme/m3 pentru calitatea aerului interior.

Legat direct de cantitatea de tigari fumate, nivelul de particule fine a culminat cu 385 micrograme/m3 in medie, recordul masurat fiind de 880 micrograme/m3 la calatoriile cu fumatori in masina, precizeaza autorii studiului.

Chiar si in trei calatorii cu nefumatori in masina, nivelul particulelor fine a fost usor peste norma OMS.

Cresterea particulelor fine din aer este un factor de risc pentru diferite boli cardiovasculare si respiratorii, precum si pentru cancerul la plamani. Fumatul pasiv duce la probleme de sanatate la copii, printre care moartea subita, astmul, diferite probleme respiratorii si patologii ale urechii, arata dr Semple. „Copiii, adauga el, risca cel mai mult pentru ca au o frecventa respiratorie mai rapida, un sistem imunitar mai putin dezvoltat si nu se pot indeparta de sursa (fumatului), fie ca sunt acasa sau in masina”.

Autorii studiului precizeaza ca sunt pe deplin de acord cu propunerea de interzicere a fumatului in masina, lansata in 2010 de Royal College of Physicians, organism care reprezinta peste 20.000 de medici si care face recomandari guvernului britanic.
Mai multe tari, printre care Canada, Statele Unite, Australia, Cipru si Africa de Sud au adoptat deja legislatii nationale sau regionale pentru interzicerea fumatului in masina cand exista copii la bord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *