Un proiect care va aduce mai multa apa localitatilor de pe Valea Prahovei s-a lasat ieri cu „strigaturi” la conferinta de presa organizata de Ministerul Mediului, la Sinaia. S-au revoltat cei al caror „sange” va fi sacrificat pentru a curge mai multa apa.
Pentru ca intotdeauna trebuie sa se sacrifice unii atunci cand se construieste ceva de care beneficiaza altii, „Ana lui Manole” este de data aceasta localitatea Azuga. Acolo se va construi un baraj si un lac de acumulare, in cadrul unui proiect de aductiune de apa pentru Valea Prahovei. Locuitorii din Azuga sunt revoltati de proiectul care vizeaza fix „ograda” lor, chiar daca si ei vor fi beneficiarii lucrarilor pe termen lung. Pentru ca santierul si exproprierile se vor face la ei acasa. Iar de turism, in urmatorii patru-cinci ani, cat vor dura lucrarile, nici nu va mai fi vorba pe la Azuga. Acest proiect se intersecteaza cu unul de realizare a unei partii si a unei statiuni.
PROBLEME. Desi s-a finalizat studiul de fezabilitate si chiar proiectul tehnic, iar cercetarea a inceput imediat dupa 1990, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca inca nu se cunosc riscurile pe care le implica acest demers si nici proprietarii terenurilor care vor fi utilizate. „Trebuie sa fim foarte atenti la cateva aspecte in zona in care realizam barajul. Daca avem arii protejate si trebuie sa reanalizam situatia. Eu cred ca la aceasta dezbatere publica fiecare dintre noi a avut de invatat”, a spus secretarul de stat MMDD, Lucia Varga. Nu se cunoaste nici valoarea despagubirilor pentru proprietarii de terenuri. Si nici nu s-au inceput negocierile, pentru ca proiectantii nu cunosc nici macar apartenenta acestor terenuri care vor fi declarate „de interes public”. Doar primarul Azugai, Adrian Purcaru, stie ca o parte din padurea care va fi defrisata pentru construirea barajului apartine, in urma retrocedarilor, regelui Mihai. Dar regele Mihai nu stie inca despre exproprierea care va urma… Totusi, proiectul este in stadiu de implementare. Proiectul prevede realizarea unei noi surse de apa, capabila sa asigure apa potabila necesara localitatilor de pe Valea Prahovei. Este cel mai mare obiectiv de investitii in domeniul Gospodaririi apelor de dupa decembrie 1989. Realizarea lucrarii este propusa sa se desfasoare in doua etape. Prima vizeaza realizarea barajului, a lacului de acumulare si a aductiunii de la baraj la statia de tratare a apei, in timp ce in etapa a doua se va realiza o noua statie de tratare a apei si conducta magistrala de transport a apei potabile pe sectorul Azuga – Cornu. Aductiunea Azuga – Breaza va functiona gravitational, permitand economii importante pentru energie in perioada de exploatare.
VA URMA… Concluzia scandalului de ieri a fost ca va urma o dezbatere publica la Azuga, unde sunt invitati sa participe toti locuitorii orasului. Lucia Varga a propus organizarea comuna a urmatoarelor dezbateri, impreuna cu primaria, pentru a se putea face o prezentare si o evaluare cat mai completa a tuturor problemelor legate de acest proiect ambitios, care presupune destule sacrificii si costuri foarte mari.
Sursa: Jurnalul National