Congres mondial pe teme energetice

0
378

Experti si demnitari s-au reunit la Roma pentru a discuta despre pretul petrolului si despre incalzirea globala.

Intreaga lume trebuie sa ia masuri pentru a combate efectele incalzirii globale, iar Europa va da tonul in ceea ce priveste conservarea energiei si descoperirea unor resurse alternative. Asta a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un discurs rostit la cea de-a 20-a editie a Congresului Mondial al Energiei. Evenimentul se desfasoara la Roma, in perioada 12-15 noiembrie. Summitul reuneste 4.000 de experti, reprezentanti ai companiilor din industria energetica si oficiali guvernamentali de pe intregul mapamond.

Barroso, unul dintre principalii vorbitori ai intrunirii, a facut apel la toate statele lumii pentru a reduce efectele negative ale schimbarilor climatice. „Rezolvarea problemelor legate de incalzirea globala reprezinta cea mai mare provocare a generatiei noastre”, a spus el. Seful CE a criticat unele tari in curs de dezvoltare, precum India si China, care sint considerate mari poluatori. El spune ca „aceste state trebuie sa gaseasca o modalitate de a inregistra cresteri economice fabuloase si sa reduca emisiile de gaze in acelasi timp”. Potrivit declaratiilor sale, Comisia va prezenta, luna viitoare, un proiect de lege care prevede ca emisia de gaze a automobilelor europene sa se reduca de la 160-200 de grame pe kilometru la 120 de grame, pina in 2012.

Din 1924, Congresul Mondial al Energiei se organizeaza o data la cinci ani. Editia actuala este deosebit de importanta si tensionata din cauza subiectelor discutate de participanti si a contextului in care a fost organizata. Saptamina trecuta, pretul petrolului s-a apropiat de 100 de dolari barilul pe fondul rezervelor scazute si al slabirii dolarului fata de euro. Unii industriasi prezenti la Congres au criticat tarile exportatoare de titei, pentru ca refuza sa-si creasca productia si sa echilibreze astfel costul barilului pe piata. In plus, directorul de la ExxonMobil, Rex Tillerson, s-a aratat foarte nemultumit de atitudinea unor state precum Venezuela si Nigeria, care vor sa nationalizeze rezervele de petrol. El a acuzat autoritatile acestor tari de „politici energetice izolationiste”.

Pe linga tensiunile dintre importatorii si exportatorii de aur negru, Congresul trebuie sa rezolve si o alta problema, extrem de stringenta. Participantii vor sa inceapa negocierile pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto, care va expira in 2012.

Printre participantii la summitul din Roma se numara fostul vicepresedinte american si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Al Gore, presedintele companiei saudite Aramco, Abdallah Jum”ah, directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, si oficiali din tari precum Qatar, China, Rusia si SUA. Al Gore a anuntat, in timpul intrunirii, ca se alatura unei celebre firme din Silicon Valley, pentru a ajuta la gestionarea unor fonduri pentru combaterea incalzirii globale.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.