Pentru calitatile nutritionale si pentru gustul ei placut, conopida, o leguma din familia cruciferelor, este cultivata intens din Asia Mica si pana-n America, in Africa, dar si in Australia. Din secolul al XVI-lea, valoroasa leguma s-a raspandit si in tarile europene.
Nutritionistii europeni recomanda consumul conopidei in stare cruda sau fiarta in abur, pentru a beneficia de substantele nutritive pe care le contine. Inrudita cu varza si cu broccoli, conopida este apreciata de specialisti ca fiind un aliment-medicament, iar aportul nutritiv la 100 grame de conopida proaspata dovedeste acest lucru.
Ce beneficii aduce organismului
Leguma este o sursa importanta de vitamina C, acoperind necesarul zilnic, dar si o sursa de alte substante benefice pentru organism: Complexul B, carotenul si vitamina K. In acelasi timp, conopida are in compozitie cele mai importante minerale pentru revigorarea organismului: potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc si cupru.
Deoarece valoarea calorica a conopidei este destul de scazuta (34 kcal /la 100 g), leguma poate fi savurata de persoanele care urmeaza o cura de slabire. Cercetarile recente, efectuate in numeroase laboratoare din tarile europene si din SUA, aliniaza conopida, alaturi de broccoli, in lupta impotriva cancerului, datorita unor enzime continute in compozitie, enzime cu efecte anticancerigene.
Referindu-se la acest aspect, Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, precizeaza ca enzimele din compozitia conopidei contribuie la detoxifierea organismului, iar cand substantele toxice nu sunt eliminate la timp din corp, ele favorizeaza aparitia cancerului. Ca o sursa valoroasa de vitamina C, conopida intareste imunitatea organismului.
Beneficiile acestei legume nu se opresc aici. Specialistii au mai constatat ca salatele de cruditati, preparate din morcov, din patrunjel si din conopida sunt eficiente in tratamentul prostatei. Consumul ridicat de conopida se asociaza cu o incidenta scazuta a bolilor de inima si a accidentelor vasculare.
De asemenea, consumata inainte de culcare, o portie de conopida (100 g) poate calma anumite ticuri nervoase, cum ar fi scrasnetul dintilor in timpul somnului. In schimb, din cauza continutului ridicat de substante purinice, se limiteaza consumul conopidei in afectiuni precum guta si uraturia.
Sfaturi practice
Leguma se pastreaza in frigider, invelita intr-un prosop, cu cotorul in sus.
Cu cat este mai alba, cu atat leguma este mai proaspata.
De asemenea, conopida se poate pastra infasurata intr-un ziar, pe un raft, in camara aerisita si uscata, vreme de doua-trei saptamani.
Dupa ce se spala, conopida se lasa in apa rece cu putina sare, timp de 30 de minute.
Ca sa-si pastreze culoarea alba, conopida se fierbe in apa clocotita cu putina sare sau se adauga in vasul respectiv o canita de lapte.
Leguma nu se caleste si nu se prajeste in ulei incins, pentru ca se intareste.
Totusi, daca gospodina vrea sa prajeasca leguma, trebuie s-o fiarba mai inti in putina apa clocotita, apoi o scurge si, in final, o tavaleste in unt sau in untdelemn incins.
Mirosul specific al conopidei care fierbe nu se mai imprastie prin toata casa, daca in apa respectiva adaugam o lingurita de suc de lamaie sau de otet.