Consiliul de Stat al Frantei suspenda interdictia de cultivare a porumbului modificat genetic MON810

Consiliul de Stat al Frantei suspenda interdictia de cultivare a porumbului modificat genetic MON810
Consiliul de Stat al Frantei suspenda interdictia de cultivare a porumbului modificat genetic MON810

Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa franceza, a anulat joi decizia de interzicere a cultivarii in Franta a soiului de porumb modificat genetic MON810, produs de firma americana Monsanto, informeaza agerpres.ro.

Decizia guvernului de a interzice cultivarea acestui produs in Franta a fost deja suspendata in 2011 de catre justitie, in lipsa unui fundament juridic, inainte ca un nou moratoriu sa fie instituit de autoritati, in luna martie 2012.

„Prin aplicarea dreptului UE, asa cum a fost interpretat de Curtea de Justitie a UE, Consiliul de Stat a anulat decizia ministrului agriculturii din 16 martie 2012”, se arata in Comunicatul Consiliului de Stat.

„Rezulta astfel din jurisprudenta Curtii de Justitie a UE ca o astfel de masura nu poate fi luata de un stat membru, decat in caz de urgenta si in prezenta unei situatii susceptibile sa prezinte un risc important, care pune in pericol in mod manifest sanatatea umana, sanatatea animala sau mediul inconjurator”, subliniaza documentul.

Intervievat joi la postul de radio privat Europe 1 asupra acestui subiect, ministrul socialist al agriculturii, Stephane Le Foll, a subliniat ca „Consiliul de Stat nu este cel care decide, nu el este cel care spune daca se pot sau nu interzice OMG-urile, el nu se sprijina decat pe baza juridica pentru a spune daca ea este valabila sau nu”.

Ministrul a lasat sa se inteleaga ca, in cazul anularii interdictiei, guvernul sau va lua noi dispozitii legale pentru a interzice cultivarea acestui sortiment de porumb.

„Oricare ar fi decizia, linia guvernului va fi aceeasi: nu sunt de acord cu OMG, mai ales cu MON810 care este un soi de porumb rezistent la ierbicide”, a declarat Le Foll. „Se poate face altceva, exista tehnici la fel de performante, chiar mai mult”, a spus ministrul.

Porumbul MON810 produs de Monsanto este singurul organism modificat genetic cultivat in Franta, gigantul german din industria chimica BASF renuntand sa produca in UE cartoful Amflora.

Franta, ca si alte tari europene (Austria, Ungaria, Grecia, Romania, Bulgaria, Luxemburg), a interzis din 2008 cultura lui MON810 pe teritoriul sau. Ea importa totusi produse modificate genetic pentru alimentatia animala sau industria agro-alimentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *