Constanta: Au sosit delfinii!

Ni-Ni, Pei-Pei si Chen-Chen, cei trei delfini care vor popula Delfinariul din Constanta, vor ateriza peste cateva ore pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu.delfinii de la Constanta

UPDATE ora 16.00
Delfinii au fost debarcati in siguranta de la bordul aeronavei.

„Ei se afla inca sub efectul calmantelor, iar medicii care i-au insotit ne-au asigurat ca transportul s-a desfasurat in conditii normale”, a precizat Adrian Manastireanu. Acesta a mai spus ca angajatii Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii fac simulari de trei zile cu macarale, scari si platforme, astfel incat delfinii sa fie debarcati in conditii de maxima securitatre, iar la Delfinariu sa fie adusi tot in siguranta.

Ei au fost foarte atent monitorizati de doctori. „Pielea lor trebuie sa fie in permanenta umeda”, a completat Manastireanu.

UPDATE ora 15.40

Dupa zece ore de zbor, mamiferele au ajuns in siguranta la Constanta. La bordul aeronavei se afla si un specialist in traumele delfinilor, platit de statul chinez pentru a asigura buna desfasurare a calatoriei.

Delfinii au intarziat din doua motive: mai intai au fost supusi unei radiografii la Bucuresti, iar apoi aeronava a fost controlata din nou, desi Consiliul Judetean Constanta a platit integral cursa pe ruta Beijing- Constanta, fara escala la Bucuresti. Cu toate acestea, autoritatile romane au cerut in ultimul moment ca avionul sa fie verificat.

UPDATE ora 15.25

Asteptati ca niste adevarate vipuri, cei trei delfini au ajuns in urma cu cateva minute la aeroportul Mihail Kogalniceanu. Ei au fost primiti de o delegatie condusa de insusi consulul Chinei si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Din ultimele informatii oferite de directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, Adrian Manastireanu, delfinii s-au nascut in captivitate in China si sunt obisnuiti cu demonstratiile in bazin. Pentru a vedea cum decurg antrenamentele si demonstratiile in fata publicului, antrenorii chinezi vor ramane timp de trei luni la Constanta.

UPDATE ora 14.10

Avionul nu a aterizat inca la Kogalniceanu. Pe pista este pregatit transportul, o platforma pe care vor sta cele trei bazine cu delfini.

UPDATE ora 14.00

Avionul cu care trebuiau sa vina cei trei delfini la Constanta a plecat cu intarziere de pe aeroportul Otopeni, din cauza birocratiei. Actele pentru transport au fost depuse din cursul zilei de joi, 27 mai, insa Autoritatea Sanitar- Veterinara a cerut documente suplimentare.

Avionul trebuia sa decoleze de la Otopeni la ora 12.28. Delfinii nu sunt tinuti in apa, ci in bureti umezi si inveliti in plastic. Ingrijitorii au stat tot timpul langa mamifere, iar pana la aceasta ora nu au fost probleme cu privire la starea lor de sanatate.

Cei trei delfini, un mascul si doua femele, numiti Ni-Ni, Pei-Pei si Chen-Chen, sunt adusi de la Aquariun Beijing. Consiliul Judetean Constanta a platit pentru noile vedete 372.000 de euro. Transportul se face in schimbul sumei de 200.000 de euro.

Cinci parinti pentru delfini

Atat pe durata zborului, cat si in primele zile in noua locuinta, in bazinele amenajate de la Delfinariul din Constanta, delfinii vor fi supravegheati de Gao Xiaming, specialist al acvariului din China, antrenorul Zhang Qingling si Ohashi Fumihito, cercetator in cetacee.

La Delfinariu, de cele trei vedete se vor ocupa Nicoleta Ursu, medicul veterinar specializat in mamifere marine de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta si dresorul Alexandru Florin Mazili.

Rebotezati

Ni-Ni, Pei-Pei si Chen-Chen sunt asteptati la Delfinariu inca de anul trecut. Pentru ei, directorul Adrian Minastireanu a renovat bazinele, cu 70.000 de lei. In cele doua bazine, unul descoperit de 600 de metri cubi si altul acoperit de 500 de metri cubi, echipele de muncitori au indepartat stratul de vopsea si l-au inlocuit cu un albastru nou si au acoperit fisurile cu rasina.

Impreuna cu specialistii, delfinii au facut antrenamente zilnice in China, iar la 1 iunie este asteptata cu sufletul la gura prima reprezentatie a noilor vedete in Constanta.

Delfinii au fost selectati in functie de raspunsul la comenzile dresorilor romani, care s-au facut cu ajutorul fluierelor cu ultrasunete. In tara, numele delfinilor va fi schimbat.

In 2009, dupa 23 de ani in care a incantat mii de copii cu giumbuslucurile si acrobatiile sale, delfinul Mark a murit din cauza unei hemoragii pulmonare. Pana la sfarsitul verii, spectacolele de la Delfinariu au fost tinute de pinguini si lei de mare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *