Materialele nefolositoare au fost stranse din tot judetul, in urma unor campanii de colectare care au si rolul de a-i invata pe oameni sa recicleze
Daca, in urma cu ceva ani, multi dintre romani obisnuiau sa faca din casele lor depozite de deseuri electronice sau electrice, acum, prin diverse campanii de reciclare organizate de diferite organizatii, oamenii au inceput sa renunte la aparatura care nu le mai foloseste. Constantenii din aproape tot judetul s-au debarasat de 80 de tone de deseuri electrice si electronice, in primele sapte luni ale acestui an. Purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec, Alexandra Scutaru, spune ca actiuni de colectare a acestor tip de deseuri au fost organizate, in parteneriat cu primariile locale, in 63 de localitatii, atat din mediul rural, cat si urban, dintr-un total de 70, aflate in judetul Constanta. Asociatia a organizat, in primele sapte luni ale anului 2013, un numar de 50 de actiuni de colectare in judetul Constanta, evenimente ce fac parte din campania „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!” Perioada de desfasurare a actiunilor de strangere a fost intre una si doua zile, in cadrul programului de colectare. In urma acestor actiuni s-au colectat peste 80.000 de kilograme de deseuri electrice si electronice, dintre care aproximativ 5.200 de kilograme de deseuri electrice si electronice au fost adunate in cadrul colectei de pe 13-14 aprilie 2013, din municipiul Constanta.
Serviciu gratuit de colectare
Organizatorii spun ca, in afara de evenimentele de colectare din intreg judetul, exista si un serviciu gratuit de colectare a acestor deseuri de la domiciliile celor care locuiesc in municipiul Constanta. In cadrul serviciului local de colectare gratuita de la domiciliu ori de la sediu de firma, lansat in municipiul Constanta, in luna iunie 2013, s-au colectat pana in prezent peste 2.000 de kilograme de deseuri electrice si electronice. Serviciul functioneaza pe baza de comanda telefonica la numarul 0751.302.127, apelabil cu tarif normal de luni pana sambata, intre orele 9.00 si 17.00 sau la numarul 0800 444 800, apelabil gratuit din orice retea de telefonie fixa sau mobila, 7 zile din 7, intre orele 9.00 si 17.00. Cererile de preluare a deseurilor sunt inregistrate si onorate in ultima sambata a fiecarei luni, cand are loc actiunea de colectare gratuita de la cetateni.
In ce priveste aceasta actiune la nivel national, in prima jumatate a anului 2013 au fost colectate 2.290.000 de kilograme de deseuri electrice, in urma a 965 de actiuni derulate in cadrul campaniei „Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!”, realizata de Asociatia RoRec in parteneriat cu primariile din toata tara. Asociatia RoRec preia aceste bunuri in locul producatorilor de echipamente electrice si electronice si desfasoara toate activitatile necesare colectarii, tratarii, refolosirii, reciclarii si recuperarii deseurilor de echipamente electrice si electronice, si este obligata sa asigure eliminarea in siguranta si sa protejeze mediul, in conformitate cu legislatia europeana in domeniu. O componenta foarte importanta a activitatii asociatiei o constituie educarea si constientizarea populatiei in privinta colectarii si reciclarii corecte a deseurilor electrice.