Biomasa a atras deja investiţii de 70 mil. € şi atenţia antreprenorilor
Constructia centralei pe biomasa din Suceava ar putea incepe luna viitoare

Viitoarea centrala pe biomasa care va asigura caldura si apa calda in locuintele racordate la sistemul centralizat se va construi cu certitudine. Acestea au fost asigurarile pe care Adrian Bodea, omul care detine firma Adrem Invest, le-a dat ieri in fata Consiliului Local Suceava, unde a fost invitat pentru a-si sustine cauza subconcesionarii lucrarilor catre SC Bioenergie SRL Suceava, firma care are ca actionar unic tot Adrem Invest.
Mai mult, Bodea a inaintat si un termen pentru demararea lucrarilor, mai exact luna august a acestui an.
„Termenele pe care ni le-am asumat prin contractul incheiat se apropie cu repeziciune. Finantarea a fost intarziata de cadrul legislativ din Romania, dar in acest moment suntem foarte aproape de a primi imprumutul. Am comandat deja echipamentul, iar restul depinde de bunavointa dumneavoastra de a rezolva cat mai rapid aceasta problema majora a orasului”, le-a spus Adrian Bodea consilierilor locali suceveni.
Acesta a explicat si motivele pentru care a fost nevoie de infiintarea unei noi societati. Acest lucru a fost impus de institutia bancara care acorda creditul de 80 de milioane de euro si care nu a dorit ca sumele acordate sa se duca intr-un holding, ci sa poata fi urmarite pe o societate distincta.
In fata acestor argumente, consilierii locali si-au dat acordul subconcesionarii lucrarilor catre SC Bionergia SRL Suceava.

Pretul gigacaloriei va fi de 116 lei pentru urmatorii cinci ani
Una dintre problemele pe care le-au ridicat consilierii locali suceveni a fost aceea a pretului cu care noua societate va produce si vinde gigacaloria. Potrivit lui Bodea, pretul nu va fi mai mare de 116 lei pentru o gigacalorie, desi pretul de productie va fi in jurul a 200 de lei.
„Pentru urmatorii cinci ani pretul nu poate fi mai mare de 116 lei/gigacalorie. Acesta a fost criteriul esential cu care ati castigat licitatia, iar daca veti avea costuri suplimentare, trebuie sa le suportati”, a precizat primarul Ion Lungu.

Noua centrala va „manca” anual cate 300.000 de tone de biomasa
Consilierii locali s-au aratat interesati si de o serie de date tehnice ale viitoarei centrale. O parte dintre informatii au fost oferite de Constantin Placinta, fost director al Termica Suceava, care acum lucreaza pentru Adrem Invest. Potrivit acestuia, centrala va avea patru cazane care vor functiona pe biomasa si o turbina actionata pe gaz metan. Anual, pentru a asigura functionarea la parametrii optimi trebuie asigurat un stoc de 300.000 de tone de biomasa.
Din ceea ce va produce noua centrala, 30 de MW vor insemna energie electrica, vanduta in sistemul national de electricitate, 60 MW vor reprezenta energia termica, iar diferenta de pana la 100 MW va fi acoperita cu gaz metan in conditiile varfurilor de consum.
Reprezentantii firmei Adrem Invest au anuntat ca daca totul se deruleaza fara incidente, in octombrie 2013 centrala va functiona la parametrii optimi.

Citeste mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2012-07-13/Constructia-centralei-pe-biomasa-ar-putea-incepe-luna-viitoare#ixzz20ZQE5pph

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here