Elevi din comuna doljeana Leu si din localitatea bulgara Oreahovo fac echipa pentru a deslusi tainele astronomiei si beneficiile ecologiei, alaturi de voluntarii Asociatiei Quantum Era, in cadrul proiectului Eco-Space, derulat pe bani europeni, timp de sase luni.
„Nici unul dintre tinerii din comuna Leu nu a privit vreodata printr-un telescop si nu a avut ocazia sa vada spectaculoasele fotografii realizate de telescopul spatial Hubble. Din pacate, in Leu doar 5 la suta dintre case sunt conectate la internet“, a spus Irina Gruia, directorul asociatiei.
Ideea de a construi machete de rachete din materiale reciclabile le apartine partenerilor bulgari si este menita sa le puna la lucru elevilor imaginatia si creativitatea, dar si sa ii faca sa inteleaga cat este de sanatos sa recicleze. Este mesajul pe care tinerii il vor transmite comunitatilor Leu si Oreahovo, in cadrul Caravanei Eco-Space.
„Apropierea de astronomie se doreste a fi in fapt aperitivul, „dobandirea gustului“ pentru stiinta si descoperirea unui instrument care ii va ajuta sa inteleaga multe din mecanismele lumii in care traiesc“, a mai spus Irina.
Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin intermediul Agentiei Nationale de Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.