Recomandari pentru scaderea consumului de grasimi

Recomandari pentru scaderea consumului de grasimi

Surse de grasimi saturate

  • In general, grasimile saturate sunt solide sau semi-solide la temperatura camerei.
  • Grasimea animala este in general mai bogata in grasimi saturate decat grasimea vegetala.
  • Exceptie de la regulile de mai sus fac uleiurile ”tropicale”, cum sunt uleiul de cocos sau de palmier, care sunt bogate si in grasimi saturate. Desi nu sunt grasimi saturate stricto senso, grasimile vegetale “hidrogenate” sau “partial hidrogenate” sunt bogate in acizi grasi ”trans”, care au efect nefavorabil asupra sanatatii.

Sursele alimentare majore de grasimi saturate sunt carnea, laptele integral si produsele lactate grase. Alte surse de grasimi saturate sunt alimentele gatite si margarina.

Recomandarile dietetice actuale ale organizatiilor internationale (de ex. U.S. Department of Agriculture – Dietary Guidelines For Americans) subliniaza importanta mentinerii grasimilor alimentare la un nivel de sub 30% din totalul caloriilor consumate si a grasimilor saturate la un nivel de sub 10% din totalul caloriilor.

Iata cateva modalitati prin care puteti realiza aceste obiective:

Evitati prajirea

Inlocuiti aceasta metoda de gatire cu fierberea, coacerea la cuptor, gatirea la cuptorul cu microunde, la aburi, etc.

Folositi cat mai rar grasimile concentrate

Aceasta inseamna mai putin unt pe paine sau cu cartofi, mai putine sosuri grase pentru salate, mai putin ulei in tigaie pentru calit (si mai bine este sa se foloseasca tigaie de teflon in care calirea se poate face fara grasime), etc.

Obisnuiti-va sa preferati alimentele cu continut redus de grasime
Inlocuiti carnea cu proteine de origine vegetala
Micsorati portiile de alimente bogate in grasime si consumati-le mai rar
Consumati cantitati mai mari de alimente sarace in grasimi (fructe, legume, verdeturi, leguminoase, paste fainoase, etc.)
Daca este necesar, calculati gramele de grasime pe care le consumati pentru a fi siguri ca dieta pe care o aveti este intr-adevar saraca in grasime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *