Consumul cronic de marijuana poate duce la tulburari de coordonare si probleme de invatare

0
583
Ce se întâmpl? în creierul celor care fumeaz? marijuana?
Ce se întâmplă în creierul celor care fumează marijuana?
Ce se intampla in creierul celor care fumeaza marijuana?
Ce se intampla in creierul celor care fumeaza marijuana?

Consumul cronic de marijuana poate provoca inflamatie la nivelul creierului, ceea ce duce la tulburari de coordonare si probleme de invatare, arata un studiu recent.

Studiul a fost realizat pe soareci,carora li s-a administrat THC (delta9-tetrahidrocanabinol, substanta activa din marijuana), timp de 6 zile.

Animalele au fost apoi puse sa indeplineasca anumite sarcini, pentru a le testa coordonarea motorie si capacitatea de invata sa asocieze un sunet cu un jet de aer indreptat spre ochi (un teste numit eyeblink conditioning). Soarecii trebuiau sa invete sa anticipeze aparitia jetului de aer si sa clipeasca indata ce auzeau sunetul.

Soarecii carora li se administrase THC au avut rezultate mai slabe la toate testele. (Studii anterioare aratasera ca si oamenii care consuma canabis intampina probleme similare in cazul testului eyeblink conditioning.)

Cercetatorii au constatat ca THC activeaza celulele microgliale – celule din cerebel cu rol imunitar. Activarea acestor celule induce o stare de inflamatie la nivelul cerebelului, ceea ce duce la tulburarilor de coordonare si invatare.

Aceste tulburari au disparut atunci cand cercetatorii au administrat soarecilor un medicament care impiedica activarea celulelor microgliale.

Rezultatele sugereaza noi abordari terapeutice pentru tratarea efectelor consumului de canabis, afirma cercetatorii in articolul ce urmeaza a fi publicat in Journal of Clinical Investigation.

Unul dintre autorii studiului, Andrs Ozaita, de la Universitat Pompeu Fabra din Barcelona, spune ca aceste efecte dispar de obicei, atunci cind soareccii nu mai sunt expusi la THC.

Consumul cronic de marijuana reduce numarul receptorilor canabinoizi (de care se leaga moleculele de THC) din creier, iar aceasta scadere duce, dupa cat se pare, la activarea celulelor microgliale, spune Ozaita.

Mai sunt necesare cercetari pentru a afla ce fel de probleme le-ar produce oamenilor, in viata de zi cu zi, acest “deficit cerebelar”. Este posibil ca activarea celulelor microgliale din cerebel sa determine aparitia unor modificari subtile, greu de detectat, precum o usoara incetinire a timpului de reactie la volan, efect de care soferii nu si-ar da seama decat daca ar fi testati in acest sens.

In afara de inflamarea creierului, fumatul de canabis a mai fost asociat cu scaderea coeficientului de inteligenta si cu cresterea riscului de aparitie a schizofreniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.