Fanii ciocolatei se vor bucura sa afle ca produsul lor indragit este necesar organismului. Dar, inainte sa fugiti la magazin pentru a va face stocuri de dulciuri, trebuie sa luati aminte ca faptul ca e necesara organismului nu inseamna ca nu veti lua in greutate, in cazul unui consum exagerat de ciocolata. Multe dintre produsele de ciocolata au un nivel ridicat de calorii si contin mult zahar.
Insa au multe proprietati benefice organismului, pe care le voi prezenta in randurile de mai jos.mn
1. Se spune ca ciocolata scade riscul unui atac vascular cerebral. Un studiu elvetian a aratat in 2011 ca femeile care au consumat peste 45 g de ciocolata pe saptamana au scazut riscul unui atac cu 20%, spre deosebire de cele care au consumat mai putin de 9 g.
2. Persoanele care consuma regulat ciocolata pot sa se bucure de o imbunatatire a activitatii inimii prin scaderea tensiunii si reducerea colesterolului, precum si de reducerea incidentei unor boli de inima. Principalul motiv pentru care ciocolata, in special cea neagra, ajuta la o buna functionare a inimii este proprietatea antiinflamatoare, care reduce riscul cardiovascular.
3. Datorita continutului de fibre, ciocolata neagra ne face sa ne simtim mai plini, reusind astfel sa mancam mai putin deoarece reduce pofta de dulce, sarat sau produse bogate in grasimi. Mai bine ne rasfatam cu o bucatica de ciocolata decat sa ne indopam cu alte gustari nesanatoase.
4. Un studiu italian din 2005 ne arata o alta proprietate benefica care spune ca un consum regulat de ciocolata creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel riscul aparitiei diabetului.
5. Si daca tot e vara, trebuie sa stim ca ciocolata ajuta la protejarea pielii de catre razele UV datorita continutului de antioxidanti. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa folosim creme de protectie in cazul in care stam in soare.
6. Consumul de cacao poate duce la imbunatatirea sistemului circulator si la subtierea sangelui datorita efectului anticoagulant. O buna circulatie a sangelui ajuta si la ameliorarea vederii, dar si la imbunatatirea functionarii creierului.
7. Probabil ca nu e o noutate, dar ciocolata ne face sa ne simtim mai bine si mai putin stresati. Compusii din cacao stimuleaza eliberarea de endorfina si de serotonina, hormoni ai fericirii.
Asadar, putem sa ne bucuram cu incredere de consumul de ciocolata, insa, cum spuneam si mai sus, trebuie sa avem grija sa nu exageram si sa mancam foarte mult, deoarece putem sa luam in greutate si nu cred ca ne dorim acest lucru.