Contract de peste 57.000.000 de lei pentru deseurile judetului Arad

Consiliul Judetean Arad a semnat ieri contractul de proiectare si executie din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”. Este vorba practic despre constructia statiilor de transfer, a statiilor de compostare si a statiei de sortare, inchiderea si reabilitarea depozitelor neconforme de deseuri si inchiderea depozitelor necontrolate de deseuri din zonele rurale. Contractul a fost castigat la licitatie de asociatia de firme SC Confort SA – SC Vel Service SA, iar cel care a semnat in numele acestora a fost Lucian Caraiman.
Valoarea contractului este de aproximativ 57.455.000 de lei, iar valoarea totala a proiectului este de 122.573.000 de lei, din care valoarea eligibila este de 112.900.000 de lei. Din aceasta Uniunea Europeana participa cu 80% din suma, 18% se asigura de la bugetul de stat, iar 2% reprezinta participarea locala. Proiectul va trebui sa fie finalizat la sfarsitul anului viitor.
Contractul ar fi putut fi semnat inca din luna iulie, insa licitatia a fost contestata, iar procedurile pana la pronuntarea Curtii de Apel in favoarea CJA au durat luni de zile. In cadrul Consiliului Judetean a fost infiintat un compartiment special, alcatuit din 9 persoane, care se vor ocupa de implementarea proiectului.
In ceea ce priveste gropile de gunoi, 10 gropi urbane sunt inca in functiune, iar cea din Lipova are termen de functionare pana in anul 2017. Mai sunt la dispozitia judetului 900.000 de euro pentru relocarea a 22 de gropi care sunt plasate in zone protejate. Dintre cele 121 de gropi rurale doar 8 sunt inchise conform normelor, adica acoperite cu pamant si inierbate.
In ceea ce priveste tariful care va fi aplicat de viitorii operatori, pentru colectarea, transportul si depozitarea deseurilor, acesta a fost estimat pentru mediul de 2 lei in mediul rural si 5 lei in cel urban. Tarifele ar fi fost mai mari daca CJA nu ar fi pus la dispozitie 17 masini pentru transportul deseurilor biodegradabile (10) si a celor reciclabile (7).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *