Inventatorii timisoreni, medaliati cu aur pentru o instalatie care face biogaz din deseuri

O instalatie care produce biogaz folosind deseuri municipale a adus Romaniei medalia de aur la Salonul International Idei – Inventii – Noi Produse din Germania – iENA 2010, desfasurat la Nurnberg. Reprezentantii Banatului au ajuns in fruntea clasamentului inventatorilor europeni datorita unui sistem care reduce atat costurile, cat si nivelul de poluare.

Se iau deseuri municipale si se introduc intr-un bazin de fermentatie. Biogazul rezultat este trecut printr-un filtru pentru retinerea hidrogenului sulfurat, iar apoi, printr-un filtru de captare a dioxidului de carbon, se obtine o concentratie in metan de peste 80 la suta.

Aceasta este, pe scurt, reteta prin care cercetatorii timisoreni au reusit sa obtina biogaz, fara poluare si consumuri energetice mari, pornind de la resturi carora aproape nimeni nu le mai da importanta. Inventia a adus echipei formate din reprezentanti ai Universitatii Politehnica Timisoara (UPT), ai Colterm si ai unei firme private, medalia de aur la Salonul International Idei – Inventii – Noi Produse din Germania – iENA 2010, care s-a desfasurat in perioada 28 – 31 octombrie 2010, la Nurnberg.

Patru brevete de inventie

„Inventia se refera la un procedeu si o instalatie de obtinere de biogaz din deseuri municipale biodegradabile, purificarea biogazului si retinerea unei parti din dioxidul de carbon”, a explicat Ioana Ionel, coordonator al proiectului EPOC- Energie pentru un oras curat, in cadrul caruia a fost dezvoltata instalatia inovatoare.

Proiectul pilot a fost instalat pe platforma Colterm si foloseste, in aceasta faza, resturi menajere de la Retim. „Gazul obtinut poate inlocui gazul metan, putand fi folosit intr-o serie de procese de incalzire”, a explicat Valeriu Barboni, reprezentant al Colterm in proiect. Reprezentantii UPT in proiect au deja experienta in domeniul valorificarii deseurilor. Facultatea de Mecanica se mandreste cu obtinerea a patru brevete de inventie, in ultimii ani.

Instalatia a fost amplasata pe o platforma Colterm

Una dintre inventii vizeaza arderea combinata a carbunilor cu deseuri de biomasa, alta reprezinta o instalatie de biogaz din resturi vegetale. De asemenea, exista si o inventie care vizeaza epurarea Mercurului din gazele arse. „Instalatia premiata la Nurnberg, pentru producerea de biogaz din deseuri municipale, este in curs de brevetare”, a explicat Francisc Popescu, participant in proiect din partea UPT.

90 de ani de Politehnica

Facultatea de Mecanica se mandreste cu o serie de brevete

Pe data de 11 Noiembrie 2010, Universitatea Politehnica din Timisoara aniverseaza 90 de ani de existenta, infiintare consemnata prin semnarea de catre Regele Ferdinand I al Romaniei, la Sinaia, pe data de 11 Noiembrie 1920, a Decretului Regal. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de expozitii si ateliere despre profesorii si absolventii universitatii. La manifestari si-au anuntat prezenta  Principele Radu, rectori ai universitatilor din Europa si din Romania, dar si Doctori Honoris Causa ai Universitatii Politehnica din Timisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *