Amenzi de 923.000 de lei au fost aplicate firmelor care se ocupa de depozitarea si gestionarea deseurilor periculoase din toata tara, in urma a 320 de controale, efectuate in octombrie de Garda de Mediu, in prezent derulandu-se noi controale coordonate de ministrul Mediului Rovana Plumb.
Garda Nationala de Mediu (GNM) a efectuat 320 de controale la operatori economici din toata tara care desfasoara activitati de stocare temporara, depozitare finala sau valorificare a deseurilor periculoase.
In urma acestora, au fost aplicate 34 de amenzi in valoare de 923.000, 11 avertismente si s-a dispus suspendarea activitatii unei societati pana la obtinerea acordului de mediu, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii Garzii de Mediu.
Printre neregulile constatate, s-au numarat spatii de depozitare insuficient amenajate, eliminarea unor deseuri in afara spatiilor de depozitare, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a unor deseuri, prezenta unor deseuri care nu figurau in autorizatia de mediu, neconcordante intre evidentele scrise si situatia de pe teren.
Comisarii GNM au dispus si masuri la termen de remediere a neregulilor constatate. Intrucat termenele pentru aceste masuri impuse de autoritatile competente au expirat, s-a inceput verificarea obiectivelor controlate anterior pentru a constata daca au fost realizate masurile trasate.
Astfel, ministrul Rovana Plumb a mers in judetul Neamt pentru o sesiune de controale neanuntate.
In cadrul acestor actiuni, s-a constatat ca societatea Tehnomedica a demarat construirea unui depozit de deseuri periculoase, finantat partial de Ministerul Mediului prin Fondul de Mediu, fara a respecta actele de reglementare emise si conditiile din proiectul aprobat si finantat. Masura luata in urma controlului a fost suspendarea acordului de mediu, fapt ce conduce la anularea autorizatiei de construire si suspendarea finantarii prin Fondul de Mediu. De asemenea, au fost demarate procedurile de verificare pentru recuperarea sumelor finatate prin Fondul de Mediu, acolo unde este cazul.
Cel de-al doilea control in judet a fost facut la societatea Ecolis. Acesta a vizat gestionarea si trasabilitatea deseurilor periculoase, colectate de pe raza mai multor judete in cantitati semnificative. In urma verificarilor efectuate la alti agenti economici care au desfasurat relatii comerciale cu societatea verificata, au fost constatate diferente intre cantitatile inscrise in documente si cele constatate la fata locului de catre comisarii GNM.