Mina de uraniu de la Grinties nu se deschide deocamdata

Mina de uraniu de la Grinties nu se deschide deocamdata
Mina de uraniu de la Grinties nu se deschide deocamdata

Mina de uraniu de la Grinties nu se deschide deocamdata, a declarat, marti, la Piatra Neamt, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

‘Mina nu are plan urbanistic zonal (PUZ), iar proprietatea a fost modificata. Noi am dispus Agentiei de Protectie a Mediului Neamt sa restituie toata documentatia catre agentul economic.

Pentru obtinerea acordul de mediu sunt mai multe etape.

Prima etapa este de schimbare a PUZ-ului.

Daca trece, apoi este vorba de hotararea consiliului local. Mingea este la Consiliul Local Grinties dupa care putem discuta pe partea de procedura’, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Compania Nationala a Uraniului a solicitat Guvernului, prin Ministerul Economiei, deschiderea unui nou zacamant de uraniu, aflat in comuna Grinties, dat fiind faptul ca singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, judetul Suceava, este in curs de epuizare.

Investitia ar urma sa fie de circa 100 de milioane de euro.

Potrivit estimarilor, uraniul extras de la mina Grinties va asigura necesarul celor doua reactoare de la Cernavoda, dar si a celorlalte doua reactoare ce ar putea fi date in folosinta in urmatorii ani.

Prospectiunile de la mina Grinties au inceput in anii ’60 si au durat pana in anul 2001 cand cele 29 de galerii ale minei au fost inchise oficial.

De-a lungul celor 40 de ani, localnicii spun ca s-a facut extractia propriu-zisa a uraniului doar circa sase luni.

Intre timp, zona pe care se afla galeriile a fost retrocedata si se afla in proprietate privata.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente