Copacul secular, „cutia neagra” a incalzirii globale

Chiparosii si arborii de sequoia dovedesc ca fenomene meteorologice similare celor actuale au existat si in urma cu mii de ani .

Copacii vechi de sute de ani arata cum au avut loc schimbarile climatice, explica un studiu al geologilor argentinieni, citat de Reuters. Mostrele luate dintr-unul din cele mai batrane exemplare de chiparosi din Patagonia, care traieste pe malurile lacului Nahuel Huapi, pot ajuta la obtinerea de informatii despre starea vremii din fiecare an de viata al arborelui.

Specialistii au descoperit ca o specie de chiparosi, numita „alerce”, din Argentina, care creste foarte incet, poate ajunge la inaltimi de peste 50 de metri si poate trai peste 2.000 de ani. Acest arbore este unul dintre cei mai longevivi arbori de pe pamant.

De aceea, prin studierea trunchiului copacului, geologii pot spune cum a fost vremea cu mii de ani in urma. „Acest lucru ne-a ajutat sa ne dam seama ca, in unele zone din Patagonia, anul 1998 a fost cel mai cald din ultimii 400 de ani”, a declarat geologul Ricardo Villalba. El mai spune ca vremea calda din ultimii ani nu a mai avut loc de aproape 400 sau 500 de ani.

Inele copacilor ajuta la cercetarea trecutului

Inelele copacilor au aratat faptul ca temperaturile din secolul al XX-lea au fost „anormal de calde”. In cel mai rau caz, temperaturile din ultimul secol au crescut cu 0,86 de grade Celsius, in comparatie cu temperaturile din anteriorii 260 de ani.

Specialistii spun ca inelele copacilor pot lamuri daca incalzirea globala este rezultatul activitatilor umane sau face parte din ciclul natural al pamantului. De asemenea, chiparosii pot ajuta oamenii de stiinta sa cerceteze trecutul indepartat, afland date anterioare anului 1856, cand Societatea Meteorologica Britanica a inceput pentru prima data sa colecteze date meteorologice din intreaga lume.

Schimbari de clima in Argentina

Geologul Villaba a comparat rezultatele gasite de el cu cele ale oamenilor de stiinta de la Centrul de cercetare de la Puerto Blest. „Chiparosii au particularitatea longevitatii si rezistentei in timp. De aceea, in coaja lor, am gasit material fosil ce poate fi folosit pentru studierea secolelor din urma”, spune Villalba. Geologul arata ca, atunci cand informatiile sunt complete, ele pot da noi date despre clima, care acum nu pot fi obtinute decat prin studierea sedimentelor din oceane sau a polenului antic.

Alti specialisti dezvaluie ca arborii din Argentina arata ca in aceasta parte a lumii exista o descrestere a precipitatiilor in ultimul deceniu si o crestere accentuata a temperaturilor. „Putem sa folosim unele dintre rezultatele pe care le avem pentru a verifica si a testa modelele climatice facute pe calculator. Astfel putem sa vedem daca ele ne dau o imagine realista a ceea ce s-a intamplat in trecut si totodata asupra viitorului”, spune Brian Lukman de la Universitatea Ontario.

„El Nino” a existat mai demult

Tot in America de Sud, dar de data aceasta in Chile, o echipa de cercetatori englezi a descoperit ca in regiune au existat fluctuatii mari de apa cu mii de ani in urma, informeaza site-ul BBC News Online. Prin studierea inelelor a 28 de chiparosi, oamenii de stiinta englezi sustin ca au dovada ca „El Nino” a existat si mai demult, cu toate ca e sursa actuala a schimbarilor vremii.

Ei sus-tin ca El Nino e cauzat de o miscare ciclica a apelor calde ale Oceanului Pacific. De asemenea, cercetatorii spun ca arborii din sudul statului Chile arata care au fost inregistrarile de temperatura in urma cu peste 50.000 de ani. „Inelele ne ajuta sa ne facem o idee despre conditiile sezoniere care au existat in fiecare an, sa vedem cat de cald a fost sau cat de mole era solul in care crestea copacul”, a spus Keith Briffa de la Universitatea East Anglia.

Arborii de sequoia, clonati

Potrivit cotidianului „Usa Today”, cercetatorii de la compania „Bartlett Tree Experts” si-au propus sa rezolve misterul copacilor seculari si sa afle de ce cresc atat de mari si de ce au o asfel de durata de viata. In plus, studiile cercetatorilor vor arata daca arborii au vreo legatura cu incalzirea globala. Proiectul americanilor prevede studierea gigantilor sequoia, care vor fi clonati.

„Vom preleva material genetic de la copaci astfel incat sa cream o „bilioteca vie” care sa le permita cercetatorilor sa afle ce anume le permite acestor copaci sa devina cei mai inalti si mai mari de pe pamant”, a declarat David Milarch, directorul de proiect. Acesta mai spune ca arborii clonati vor fi plantati in apropierea universitatilor, astfel incat cercetatorii sa-i poata studia cu usurinta. „Sper ca proiectul nostru sa indemne pe cat mai multi oameni sa protejeze arborii de sequoia, care au o putere magica asupra oamenilor”, a spus Milarch.

Arborii vechi, adevarate ecosisteme

Copacii seculari sunt un habitat propice pentru multe dintre organismele care traiesc in jur. Specialistii spun ca numarul mare de arbori vechi dintr-o regiune arata ca acolo exista candva o varietate mare de plante si animale. In plus, faptul ca multe dintre speciile rare sunt asociate cu arborii seculari dezvaluie ca in acele zone au existat candva paduri intregi de astfel de arbori. Cu cat varsta copacului e mai mare cu atat creste calitatea vietii salbatice, spun specialistii. Exista mii de specii care depind de arborii seculari si care in prezent sunt pe cale de disparitie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *