Etichetele bauturilor energizante vor contine avertismente cu privire la impactul consumului asupra copii-lor, femeilor insarcinate si asupra celor care sunt sensibili la cafeina. Reglementarea va intra in vigoare imediat ce proiectul de lege va fi aprobat de Comisia Europeana.
Asociatia Britanica pentru Bau-turi Carbogazoase (BSDA) este ini-tia–toarea proiectului de reglementare a etichetelor bauturilor energizante sau care au in compozitie un continut ri-dicat de cafeina.
Specialistii din ca-drul asociatiei au elaborat un cod de bu-ne practici care le cere pro-du-ca–to-rilor sa infor-meze consumatorii su-pli-mentar cu privire la efectele adverse ale acestor bauturi. Vizate sunt, in pri-mul rand, categoriile de risc: co-piii, fe-meile insarcinate si cei ca-re sunt sen-sibili la cafeina. Avertismentul tre-buie pozitionat pe eticheta astfel in-cat sa iasa in evidenta.
De asemenea, este necesar ca aceste sfaturi sa fie mentionate pe web-site-u-ri–le companiilor pro-du-c-a-toa-re sau pe orice alt material de promovare. Co-dul de bune practici ela-borat de en-glezi cere ca bauturile ener-gizante sa nu fie pro-mo-vate in me-diile frec-ventate de mi-nori care nu au impli-nit varsta de 16 ani.
Asociatia Britanica pentru Bau-turi Carbogazoase a elaborat codul de bune practici in conformitate cu Directiva Europeana 2002/67/EC. Aceasta definea produ-sele cu con-tinut ridicat de cafeina ca fiind acele alimente care au in compozitie o can-ti-tate mai mare de 150 mg/l de ca-fei-na.
In acest sens, codul de bune practici le cere producatorilor sa aiba ins-crip-tionata imediat sub denumirea bau-turii mentiunea „continut ridicat de cafeina”. Uniunea Producatorilor de Bauturi din Europa lucreaza la un cod similar care va fi aplicat in toate statele membre UE.
Sursa: Jurnalul National