Costa Rica a decis sa inchida gradinile zoologice si sa elibereze animalele, pentru a-si imbogati biodiversitatea.
Inchiderea totala a gradinilor zoologice din Costa Rica este programata in martie 2014.
Actualele gradini zoologice vor fi transformate in parcuri publice in care animalele se vor putea misca in deplina libertate.
Animalele care se vor adapta mai greu la noile conditii vor fi incredintate unor adaposturi.
Conducerile gradinilor zoologice considera ca este o masura periculoasa pentru animale. Asociatiile pentru protectia animalelor, insa, aproba masura luata de guvernul costarican.
Guvernul costarican a hotarat eliberarea celor 400 de animale – printre care maimute, crocodili, lei, tapiri – din gradina zoologica “Simon Bolivar” si de la Centrul de conservare “Santa Ana” in mediul lor natural.
“Nu vrem sa avem animale in captivitate sau inchise, indiferent in ce fel, in afara de cazurile in care trebuie salvata specia”, declara in luna august, intr-o conferinta de presa, ministrul costarican al mediului. Rene Castro.
Conducerile gradinilor zoologice considera ca este o masura periculoasa pentru animalele vizate.
“Daca le eliberam, animalele vor muri de foame pentru ca nu stiu sa vaneze. Aceste animale sunt obisnuite sa traiasca in captivitate”, afirma Yolanda Matamoros, directoarea gradinii zoologice “Simon Bolivar”.
Asociatiile pentru protectia animalelor aproba in schimb masura luata de guvernul costarican.
Costa Rica nu este singura tara care adopta astfel de masuri. Si India a facut un pas mare in protejarea animalelor interzicand exploatarea delfinilor, iar Statele Unite vor vota in curand un act normativ cu privire la tinerea in captivitate a cimpanzeilor, specie care urmeaza sa fie inscrisa pe lista speciilor in pericol.