Costurile poluarii atmosferice in UE, 189 miliarde euro

Costurile poluarii atmosferice in UE, 189 miliarde euro
Costurile poluarii atmosferice in UE, 189 miliarde euro

Poluarea aerului, in special cea provenita de la centralele electrice pe baza de carbune, au costat Uniunea Europeana pana la 189 miliarde euro (235 miliarde dolari) in 2012 – suma egala cu Produsul Intern Brut (PIB) al Finlandei, potrivit unui raport publicat astazi de Agentia Europeana de Mediu (AEM), citat de Reuters.

Impactul poluarii atmosferice provocate de instalatiile industriale a fost analizat de AEM din punct de vedere al costurilor pentru sanatate, al zilelor pierdute de lucru, al deteriorarii cladirilor si al reducerii productiei agricole. Astfel, AEM a concluzionat ca aceste costuri au fost intre 59 si 189 miliarde euro in 2012.

Totusi costurile au scazut fata de 2008 (79-251 miliarde euro), in conditiile in care legislatia UE privind mediul si recesiunea economica au provocat o scadere a emisiilor de dioxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf si pulberi in suspensie. Totusi, cercetatorii estimeaza ca mentinerea tendintei de reducere a emisiilor ar fi o provocare in perioadele de crestere economica.

Dintre principalele 30 de instalatii pe care AEM le considera surse importante de poluare atmosferica, 26 sunt centrale electrice bazate in principal pe carbune din Germania si Europa de Est. La finele lui 2013, factorii de decizie din UE au prezentat un proiect de lege pentru diminuarea poluarii atmosferice cauzate de instalatiile industriale si trafic.

Noua Comisie Europeana (in exercitiu de la 1 noiembrie) are ca obiectiv modificarea sau chiar renuntarea la noua lege propusa in legatura cu calitatea aerului, conform unui document consultat de Reuters. Totusi, CE a transmis ca inca nu a luat o decizie in acest sens.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente